Societat 30/09/2021

Aena pretén reduir un 60% l'increment de places d'aparcament a Son Sant Joan

L'augment només serà per als treballadors de l'aeroport de Palma, exceptuant 97 de l'aparcament exprés per afavorir la recollida de passatgers residents

2 min
L'aeroport Son Sant Joan, a Palma

PalmaAena preveu reduir l'increment de places d'aparcament per a vehicles que tenia previst fer inicialment a l'aeroport de Son Sant Joan, passant de voler construir-ne 1.806 a 751, o sigui, una rebaixa del 58%, segons dades a les quals ha tingut accés l'ARA Balears. L'increment de places, però, només seria per a vehicles de treballadors, com va prometre al Govern el febrer del 2020. En cap cas el podran emprar empreses de cotxes de lloguer. De les 751, només 97 places podran ser usades per usuaris de l'aeroport, inclosos els residents que deixin algú a arribades; mentre que altres 10 seran per a autobusos. La reducció, però, encara és una declaració d'intencios, i cal que Aena ho certifiqui en un document oficial a l'Executiu balear.

Les noves places es faran en una superfície que ja està pavimentada, de manera que l'obra no afectaria uns terrenys naturals, segons ha pogut saber aquest diari. Entre altres promeses fetes al Govern, i que Aena tindria intenció de complir, està la de garantir que no se superin els 66 vols per hora que operen a Son Sant Joan. També es preveu crear una "taula de mobilitat sostenible" amb l'aeroport, el Govern, el Consell i l'Ajuntament de Palma.

L'ampliació de l'aparcament és un dels diversos projectes que l'ens estatal vol fer per reformar l'aeroport de Palma, i que la plataforma 'No més avions!', formada per una desena d'entitats, com ara Amics de la Terra, el GOB i Terraferida, però també MÉS i Podem, consideren que ampliarà la instal·lació aèria. Paral.lelament a aquest projecte, cal recordar dimarts el consell de ministres va donar llum verda al pla quinquennal d’Aena (ho havia de fer abans del 30 de setembre), denominat Document de Regulació Aeroportuària 2022-2026 (DORA II). Aena preveu invertir un 13,9% del pressupost dels pròxims cinc anys només en Son Sant Joan, un percentatge que equival a 312,6 milions d'euros.

El DORA II estableix les "condicions de qualitat, capacitat i accessibilitat" que hauran de complir els aeroports del gestor aeroportuari públic des de l'any 2022 fins al 2026. La inversió conjunta del pla és de 2.250 milions d'euros, cosa que anualment es tradueix en uns 450 milions d'euros, segons les dades que aporta el ministeri de Transports. "Aquesta inversió ha de permetre donar resposta a les necessitats dels usuaris i contribuir a superar les conseqüències que la pandèmia ha provocat al transport aeri", va defensar la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa posterior al consell de ministres de dimarts.

stats