Societat 30/03/2019

L'AECC treu vàters al carrer per conscienciar sobre el càncer de còlon

S'estima que a les Balears hi ha anualment 360 casos d'aquest tipus de càncer

Ara Balears
2 min
L'acció s'ha dut a terme aquest matí a la plaça Espanya d'Inca

PalmaLa delegació de les Illes Balears de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) ha tret aquest dissabte al matí vàters al carrer per conscienciar la població sobre la importància de participar en el programa de cribratge contra el càncer de còlon.

Amb el motiu del Dia mundial per a la prevenció del càncer de còlon, l'associació ha exposat diversos vàters a la plaça d'Espanya d'Inca, per atreure l'atenció i poder informar sobre el programa de detecció precoç d'aquesta malaltia, tal com ha informat l'entitat en un comunicat.

Mitjançant la iniciativa '#Siéntate contra el cáncer de colon', l'AECC ha alertat que la participació és un element clau per a l'èxit d'aquests programes, ja que s'estima que prop del 90% dels càncers de còlon i recte podrien ser curats si es detectassin de manera precoç.

La taxa de participació dels balears en edat de risc (persones d'entre 50 i 69 anys) en els programes de cribratge és del 30%, i la taxa estimada de la malaltia és de 34 morts per cada 100.000 habitants, que queda per sobre de la mitjana estatal, que és de 33. S'estima que a les Balears hi ha, anualment, 360 casos d'aquest tipus de càncer.

El president de l'AECC Balears, Javier Cortés, ha sol·licitat al Govern balear que avanci els terminis d'implantació del programa de cribratge per aconseguir que englobi el 100% de la població en risc per al 2021. Un estudi realitzat amb dades del Programa de Cribratge Poblacional Basc, en què s'ha aconseguit una cobertura completa i una taxa de participació que supera el 70%, mostra un increment de la taxa de supervivència a 5 anys del 23% dels participants en el programa.

El càncer colorectal és el que es diagnostica amb més freqüència a Espanya i representa el 14% de tots els tipus de càncer. És el segon que causa més morts, després del de pulmó, amb 15.656 morts a l'any. El 90% dels casos diagnosticats són persones majors de 50 anys i la majoria de casos es presenten en persones sense cap tipus de risc mèdic.

stats