'Game Over', el cas queda vist per sentència

Finalitza el judici que ha assegut a la banqueta a l'expresident del PP a Palma, José María Rodríguez, entre d'altres

Assegut a la banqueta dels acusats, Jose María Rodríguez, escoltava al fiscal amb les mans plegades i rosegant xiclet. El qui fou president del PP Palma i secretari general del partit, s'enfronta a cinc anys de presó acusat d'ordenar el pagament a través de doblers públics a l'empresa Over Màrqueting, responsable de la campanya electoral del partit en el 2003, i pels delictes de malbaratament i prevaricació relacionats amb un contracte sobre la imatge de la Policia Turística.

Rodríguez és qui més es juga juntament amb l'exsecretària tècnica de la conselleria d'Interior, Maria Luisa de Miguel. Al seu costat també s'hi ha assegut l'excap de premsa de la conselleria de Salut, Maria Luisa Durán, a qui demanen dos mesos de presó, una multa i la inhabilitació.

Són els únics que no han arribat a un pacte previ amb la fiscalia i l'advocacia de la comunitat i els tres han presenciat aquest divendres els informes finals d'un judici que ha quedat vis per a sentència.

En el seu al·legat la fiscalia ha considerat provats quatre fets: el primer que l'empresa Over Màrqueting realitzà la campanya electoral del PP de 2003; el segon que dels treballs de la campanya se'n va generar un deute de més de 80 mil euros; el tercer que aquest deute es va pagar de forma irregular sigui per la via documental o a través de terceres empreses i el quart que tant en els pagaments irregulars com al disseny de la campanya hi va intervenir el llavors secretari general de la formació, José María Rodríguez.

Per acreditar-ho ha mencionat les declaracions de testimonis clau com la conversa de l'exconsellera de Salut, Aina Castillo, amb l'empresari d'Over, Daniel Mercado, on ell li reclamà quina part de la factura s'havia de quedar per ell o la del mateix Jaume Matas qui va reconèixer que quan no hi era eren Fernando Areal i Rodríguez qui despatxaven amb Mercado.

El fiscal Juan Carrau ha recordat que controlar i gestionar els doblers públics és una responsabilitat dels polítics electes just abans d'aprofundir en un dels contractes investigats, el d'una creativitat per la imatge de la Policia Turística. Una vegada més, el fiscal ha usat la declaració de l'empresari Daniel Mercado per demostrar que els doblers d'aquest contracte es destinaren a pagar el deute electoral.

La firma de la feina però, la va fer la llavors secretària tècnica, Maria Luisa de Miguel, "un càrrec de confiança". Segons Carrau, aquesta acusada "participà i col·laborà de la contractació" en un cas en el qual no es complia el requisit de la "necessitat de satisfer l'interès general", que recull la llei de contractació pública.

Pel que fa a una altra de les contractacions investigades que afecta l'excap de premsa de Sanitat, Maria Luisa Duran, en relació a la publicitat del nou hospital Son Espases, el fiscal dóna per demostrat que "la iniciativa va partir" d'ella. L'acusació assegura que Duran "justificà la despesa, feia les precisions i va convidar a les empreses" a concórrer de forma fraudulenta. En aquest sentit, Daniel Mercado assegurà que el modus operandi era fer una feina i després simular l'expedient administratiu.


Jaume Matas a presó en cas de condemna

L'advocada que representa la Comunitat Autònoma, Maria Ángeles Berrocal, ha demanat al tribunal que en cas de sentenciar l'expresident Jaume Matas amb la pena de dos anys i mig de presó que es va acordar no se substitueixi per una multa econòmica.

Berrocal trenca així el pacte de conformitat en el qual l'expresident acceptà els delictes de prevaricació, malbaratament i frau per una pena de dos anys i mig de presó substituïble per una multa de 18 mil euros. Ara bé, segons l'advocada del Govern, Matas va donar "una visió contrària a la conformitat" durant la seva declaració en el judici, cosa que fa que la substitució econòmica "no procedeixi".

Tot i que és el tribunal qui decideix si l'execució de la sentència pot ser substituïda la pena de presó per doblers o no, Berrocal ha defensat que no es dóna cap excepcionalitat que ho pugui avalar. "S'ha de ser exigent amb un president del Govern que se suposa que és el principal garant de la llei", ha dit. A més, ha recordat que no és un "delinqüent primari", ja que ha estat condemnat prèviament en casos com Discursos, Calatrava i Nóos.

En el seu torn la defensa de Jaume Matas, que du José Zaforteza, ha acusat l'advocada de la Comunitat d'actuar "contra la bona fe processal, la paraula donada i el respecte". Assegura que els arguments de Berrocal haurien servit en altres causes i l'acusa de voler "polititzar la justícia". D'altra banda, la defensa de l'expresident ha recordat que, en cas de no haver signat la conformitat, hauria actuat d'una manera molt diferent durant el judici, del qual podria haver demanat la nul·litat.
Cal recordar que dels sis processats pel cas no només va arribar a una conformitat l'expresident, Jaume Matas. També es demana un any i tres mesos de presó substituïble per una multa de 5.400 euros per l'empresari d'Over Màrqueting, Daniel Mercado; set mesos de presó o una multa de 3.360 euros per l'exdirectora general de Tecnologia, Encarnación Padilla.

L'advocat de José María Rodríguez, per la seva banda, ha demanat l'absolució del seu client. "No han quedat acreditats els pagaments per pagar favors", ha senyalat José Manuel Madroñero. "No han donat cap dada objectiva, només declaracions vagues sobre reunions d'alguns testimonis". La defensa de Rodríguez ha senyalat que l'acusació al seu client obeeix a un tracte entre l'expresident Matas i l'empresari Daniel Merca en el que ell no hi tenia res a veure.

Molt més dur ha estat l'advocat de Maria Luisa de Miguel, Miquel Arbona, que ha senyalat que es jutgen dos contractes menors de l'any 2004 en el que s'han de demanar si la que era secretària tècnica de la conselleria de l'interior coneixia el que firmava. "Ella no va tenir cap guany econòmic i li demanen cinc anys de presó mentre que qui dóna l'ordre pagarà una multa", ha reprovat.

Arbona ha demanat la nul·litat d'una de les proves que més han fonamentat l'acusació. Uns targetons en els que l'empresari reclamava el pagament la campanya a un conseller i que s'hi han introduït a la causa sense conèixer el seu origen.

Tot i que la fiscalia ha replicat que es va fer perquè durant "anys" ningú havia presentat cap queixa, els targetons han centrat també l'al·legat de l'advocada del Partit Popular. "Demanem la nul·litat del procés, ja que el document que dóna peu al cas es va introduir de forma irregular", ha senyalat. "Aquests documents es varen elaborar per perjudicar el PP", ha arribat a dir. La lletrada ha retret a les acusacions que hagin basat bona part del cas en les declaracions de Daniel Mercado i ha reclamat una causalitat entre les acusacions i els fets provats que, ha assegurat, no existeix.

L'advocada del PP demana la recusació del tribunal del cas Over

El moment més tens d'aquesta recta final l'ha protagonitzat precisament aquesta lletrada quan ha demanat la recusació del tribunal perquè considera que hi ha hagut una pèrdua d'imparcialitat sobrevinguda. La lletrada s'ha referit als interrogatoris dels passats 26 i 27 de febrer a testimonis, la majoria d'ells funcionaris de l'administració pública. "La gran majoria de les preguntes revelen una disposició d'incriminació", ha dit. "Es donava per suposat que els testimonis no actuaren bé".
Però la Llei orgànica del Poder Judicial diu que si es considera que hi ha parcialitat s'ha de notificar en el moment dels fets i per escrit, com ha explicat el ministeri fiscal. Motiu pel qual el tribunal no ha admès a tràmit la recusació i s'ha continuat amb la darrera sessió del judici.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF