Societat 09/01/2023

Un adult necessita ingressar 1.240 euros de mitjana per viure a Palma

Un estudi, encarregat per Cort, determina que els residents de Ciutat gasten un 40% dels seus ingressos en habitatge

3 min
Habitatges del centre de Palma.

PalmaUna persona adulta, de mitjana, necessita ingressar 1.240 euros al mes per poder viure a Palma. Aquesta xifra, però, s'obté a partir d'una forquilla que va des dels 1.400 euros per adult fins als 2.500 euros per dos adults, segons si tenen menors a càrrec o no. Un estudi sobre el salari de referència local (SRL) encarregat per l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma revela aquesta i altres dades sobre el cost de viure a Ciutat, amb el principal objectiu d'adaptar els ajuts que ofereix la regidoria a la realitat dels residents.

Els càlculs de l'estudi, a més, determinen que la població palmesana destina un 40% dels seus ingressos a habitatge, mentre que el Banc d'Espanya no recomana gastar-n'hi més del 30%. Però això es fa impossible tenint en compte el salari mitjà de la població que viu a Palma i el preu que té l'habitatge a la capital balear. Ara com ara, la mitjana d'un lloguer a Palma oscil·la entre els 1.000 i els 1.500 euros, mentre que el preu de compra es troba al voltant dels 3.600 euros per metre quadrat.

Pel que fa als sous, cal tenir en compte que el salari mínim interprofessional està fixat en 1.100 euros. Per altra banda, les darreres dades disponibles per municipi a l'Institut Nacional d'Estadística (2020) situen en 12.998 euros anuals la renda neta mitjana per persona a Palma, és a dir, 1.083 euros al mes. Aquesta taxa se situa també lluny d'assolir tant els 1.240 euros de mitjana que calen per viure a Ciutat com dels 1.421 que fan falta en cas de ser una persona adulta que viu tota sola, segons l'estudi encarregat per Benestar Social. En el cas de ser una persona adulta amb un infant o jove a càrrec, es calcula que necessita 1.943 euros, i en cas de tenir tres o més menors a càrrec, 2.700 euros.

Així mateix, l'informe avalua els ingressos també en cas de ser dues persones. Si són dos adults amb un infant a càrrec, necessitarien obtenir 1.970 euros, i si són tres o més menors, 2.500 euros. Aquests càlculs es fan tenint en compte les despeses en habitatge i altres ítems, com ara en alimentació i begudes, que a Palma representa un 25% dels ingressos. També valoren el que es gasta en higiene personal, despeses d'habitatge (telèfon, llum, aigua, gas...), esport i oci, roba, o educació, en cas de tenir fills, juntament amb despeses extraordinàries.

Treballar i viure dignament

En la roda de premsa de presentació de les dades han participat el regidor de l'àrea, Antoni Noguera, i la directora general de Benestar Social, Catalina Trobat. Segons l'edil, el principal objectiu d'aquest càlcul és "establir quin és el salari suficient perquè una persona treballadora i la seva família puguin viure a Ciutat dignament". En aquest sentit cal recordar les darreres dades de la Xarxa per la inclusió social EAPN (European Anti Poverty Network) Illes Balears, de l'octubre del 2022, que establia que un 15% de les persones amb una feina remunerada estan en risc de pobresa a les Illes.

Així, mitjançant aquest estudi es pot establir el llindar absolut per sota del qual s'entra en risc de pobresa, independentment de la renda de la resta de ciutadans. Ara, aquesta eina permet a Benestar Social establir les quanties previstes al catàleg d'ajuts el més ajustat possible a la realitat. Per aconseguir-ho, l'estudi té en compte el nombre de membres que formen una unitat de convivència per saber quants diners necessiten per portar una vida digna, perquè les possibilitats i realitats en aquest sentit determinen les necessitats d'una unitat de convivència.

7.000 expedients d'ajuts

Per la seva banda, Trobat ha explicat que aquest estudi eixamplarà el nombre de persones que poden rebre ajuts municipals, així com les quantitats que s'atorguen sota aquest concepte, i ha garantit que el consistori està preparat per fer front a aquest increment. Ara com ara, hi ha més de 7.000 expedients oberts per ajuts socials a Palma, dels quals un 85% tenen una dona com a titular.

stats