Els mitjans addicionals per prevenir incendis comencen a incorporar-se de manera progressiva

Tot i les pluges dels darrers dies, la situació a les Balears continua sent de risc elevat

L'Institut Balear de la Natura (Ibanat) començarà a incorporar a partir d'aquest dimarts els mitjans addicionals dins el desplegament previst per a la campanya estival d'incendis d'enguany, que començarà el primer de maig, tal com estableix la normativa.  Tot i les pluges dels darrers dies, la situació a les Balears continua sent de risc elevat. A més, enguany, a les Illes Balears s'han registrat dos incendis forestals i 25 conats que han cremat 13,02 hectàrees.

Per una banda, a Mallorca s'afegirà un helicòpter monoturbina, amb brigada helitransportada (quatre persones) i un Agent de Medi Ambient (AMA). L'aparell tindrà base a Son Bonet i se suma a l'helicòpter monoturbina de què l'Ibanat disposa tot l'any.  A Eivissa, a l'helicòpter ja en funcionament des del primer d'abril, s'hi incorpora una brigada helitransportada (quatre persones) i un AMA, i a Menorca un tècnic d'extinció de guàrdia ( DTEX ). A més, començarà a funcionar el personal de les torres de vigilància, de manera escalonada.

D'aquesta manera, pel que fa a mitjans aeris, es disposarà de dos helicòpters  monoturbina a Mallorca, un dels quals helitransportat, i un helicòpter  monoturbina a Eivissa (amb base a sa Coma), també helitransportat i en actiu des del dia 1 d'abril.  El dispositiu d'extinció d'incendis forestals, que funciona durant tot l'any, s'activarà totalment durant la campanya estival d'incendis integrant un total de 350 persones, entre enginyers i enginyers tècnics forestals, agents de medi ambient, capatassos i components de brigada, personal d'autobomba, vigilants, operadors de la Central de Comunicacions d'Incendis Forestals (CCIF) i de les bases, mecànics, auxiliars del Lloc del Comandament Avançat (PMA), tripulacions dels mitjans aeris, etc. Transversalment a aquest desplegament, es compta amb el personal operador i tècnic de la CCIF i amb la resta de les capacitats de l'Ibanat en cas d'una emergència forestal important.

La conscienciació i responsabilitat ciutadana és vital, ja que gairebé el 90% de les causes d'inici dels incendis són antròpiques, sigui per negligències, accidents o incendis intencionats. És per això que, des de la Conselleria de Medi Ambient, es demana a la ciutadania que eviti imprudències i extremi les precaucions per evitar l'inici i propagació d'un incendi forestal en aquesta situació de risc elevat. S'ha de tenir cura amb totes les possibles negligències derivades de les ignicions produïdes per llosques de cigarrets, l'ús de maquinària, les cremes de restes vegetals i l'ús de material pirotècnic, entre d'altres.

Davant qualsevol dubte, es pot telefonar al Punt d'Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l'AMA que correspongui al municipi o al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF