Societat 01/07/2020

Un acusat d'intentar estrangular la dona assegura que ell és la víctima

La Fiscalia li demana 12 anys i mig de presó per tres delictes diferents amb els agreujants de violència masclista i de parentiu

A. Tarragó
3 min
L'acusat, de 68 anys, a l'entrada de l'Audiència

Palma"Qui era en terra era jo, ella cridava auxili", ha defensat aquest dimecres a l'Audiència Provincial de Palma un acusat d'intentar estrangular la seva dona. L'home, de 68 anys, s'enfronta a una pena de nou anys i mig per intent d'homicidi, dos per un delicte de violència habitual i un per coaccions, amb agreujants de violència masclista i de parentiu. Els principals fets van ocórrer el 24 d'agost del 2019 a la casa on vivien tant l'agressor com la víctima.

L'escrit de la Fiscalia relata que la nit del 24 el processat va intentar agafar la seva dona pel coll amb una corda, just en el moment en què ella es disposava a sortir de la casa per anar a sopar amb una amiga. Al mateix temps, segons recull el document i ha tornat a relatar la víctima en el judici, l'agressor l'advertia: "Com que no m'estimes a mi, et mat".

Malgrat tot, l'home ha negat que això fos així i ha declarat aquest dimecres dematí que era "la primera vegada" que sentia aquella frase. L'acusat assegura que ell simplement la va agafar "pel braç" i que, a continuació, ella el va empènyer i tots dos varen caure sobre una taula. Aquest darrer extrem és l'únic que coincideix en ambdues declaracions, juntament amb el fet que ella el va copejar amb una de les potes de la taula per defensar-se.

Durant tot aquell temps, la dona ha recordat –i els dos dels seus veïns citats a declarar han pogut corroborar– que ella cridava: "Auxili, em maten". Sobre això, l'acusat defensa que ella "és molt exagerada". Però en el moment que ella va obrir la porta als veïns que havien aconseguit trobar l'habitatge d'on venien els crits, ells mateixos van poder observar que tots dos estaven tacats de sang i que el coll d'ella estava "molt vermell", segons han afirmat.

Tot i això, i segons han reconegut ambdós, ja no tenien cap mena de convivència marital des de feia prop de 10 anys. La víctima ha assegurat que tenia "molta por" del seu marit –amb el qual feia 47 anys que estava casada i del qual ja s'havia separat recentment–, però que va accedir a continuar vivint amb ell a proposta dels seus tres fills perquè "es cuidassin mútuament". Els fills també han declarat com a testimonis al judici.

Han corroborat un dels altres delictes dels quals se l'acusa: violència habitual. Un dels dos fills homes, el més gran, ha recordat que la seva infància i adolescència varen estar marcaddes pels crits i els cops, que eren habituals a casa seva. En aquest sentit, ha puntualitzat que potser una de les causes era el consum elevat d'alcohol del seu pare, motiu pel qual va ingressar a Projecte Home el 2018. Malgrat això, no s'ha aportat cap prova que demostri que el dia dels fets estava sota els efectes de la beguda.

El testimoni de l'única filla dona ha estat especialment significatiu pel darrer delicte, el de coaccions, atès que la seva filla –neta de l'acusat i la víctima– hi era present en el moment que va succeir. Concretament, va ser dia 17 d'agost del 2019, quan el processat va anar acompanyat de la seva neta a un local on sabia que la dona era amb una altra amiga. "Mira el que fa la teva padrina" és el que li va dir en el moment que van arribar al bar. Cal tenir en compte que la dona, segons ha explicat, li havia "prohibit" que anàs als llocs on ella era. Per aquest motiu i perquè a conseqüència de la seva presència ella va haver de partir del lloc, l'home s'enfronta a un any de presó per un delicte de coaccions.

stats