Societat 21/11/2019

Només dos de cada deu activistes de la UIB contra el masclisme i el canvi climàtic són homes

La vaga feminista internacional del 8-M i la iniciativa Fridays for Future han originat nous col·lectius universitaris amb major presència d'activistes dones

Kike Oñate
2 min
Agenda de la vaga del 8-M a les Illes Balears

PalmaLes estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) estan més mobilitzades que els homes. Només entre un 20% i un 30% dels activistes que lluiten contra el masclisme i el canvi climàtic són homes, segons ha assegurat aquest dijous Ruth Escribano, coordinadora de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la Universitat. Els activistes dels moviments ecologista i feminista són majoritàriament dones i la vaga feminista internacional del 8-M i la iniciativa Fridays for Future de la sueca Greta Thunberg han inspirat que les joves estudiants es mobilitzin i creïn nous col·lectius universitaris.

Durant la presentació del segon Anuari de Joventut de les Illes Balears a Can Oleo, la coordinadora ha comentat que "no té sentit aconseguir una societat igualitària si el planeta no té futur, tampoc a la inversa". Segons Escribano, que publica un article sobre l'ecofeminisme i el jovent a la UIB, aquest fet és essencial per entendre que les dones es mobilitzin més.

El concepte que conjuga l'ecologisme i el feminisme va aparèixer per primera vegada el 1974 en un llibre de la militant feminista radical Françoise d'Eaubonne. Aquesta perspectiva més completa, com ha comentat Escribano, està assumida per dos dels tres col·lectius que treballen per sensibilitzar contra la crisi climàtica.

Les entitats que varen sorgir arran de les movilitacions del 8-M i Fridays for Future són la Comissió Feminista UIB, on hi ha uns 20 membres permanents, dels quals 18 són dones i 2 són homes, i del col·lectiu EcoUIB, amb 15 dones i 6 homes. L'altre grup, anterior a les darreres manifestacions internacionals, és EcoCridaUIB, quatre membres del qual són homes i només hi ha una dona. A més, té més present l'ecologisme que el feminisme.

Tot i que sembla que són poques organitzacions, cal dir que varen ser vitals per organitzar la manifestació que va treure entre 6.000 i 4.500 persones als carrers de Palma contra el canvi climàtic, segons dades de les entitats convocants i la Delegació del govern espanyol, respectivament. També varen fer pressió perquè la UIB declaràs l'emergència climàtica.

stats