PANDÈMIA
Societat 15/05/2020

Actes virtuals i revetles limitades: així seran les festes d’estiu

Els ajuntaments de Mallorca estan a l’espera de les indicacions del Govern balear, però no descarten cancel·lar alguns dels esdeveniments més massius

Catalina Riera
3 min
Actes virtuals i revetles limitades:                                així seran les festes d’estiu

PalmaAlguns ajuntaments de Mallorca estudien alternatives als actes tradicionals de les festes populars per a aquest estiu. Pretenen fer actes virtuals i limitar l’aforament d’alguns esdeveniments presencials, però no descarten limitar o suspendre les revetles. El seu objectiu és mantenir l’esperit festiu” però tenen clar que serà el Govern qui informarà de les directrius a seguir. Així i tot, saben que aquest estiu estarà marcat per unes festes majors atípiques.

Per exemple, les Fires i Festes de primavera que Manacor celebra la darrera setmana de maig enguany no seran presencials. “Els actes programats seran telemàtics, perquè no ens volem arriscar”, explica el regidor de Festes de l’Ajuntament de Manacor, Artur Aguiló. Tenen plantejats tres programes diferents, però encara no saben quin serà el definitiu. “El presentarem tres dies abans de l’esdeveniment, perquè estam pendents de si l’Executiu indica cap mesura a seguir”, afegeix.

A final de juliol, Petra commemora la seva patrona, Santa Praxedis. La festa més multitudinària del municipi és la de les clovelles, on s’arriben a concentrar unes 6.000 persones. “Encara no hi ha cap ordre específica sobre què haurem de fer, però sí que tenim clar que ens adaptarem al que digui el Govern”, aclareix el tinent batle del municipi, Miquel Jaume Horrach.

Una setmana després, a Vilafranca se celebren les festes de la Beata, i també seran ben diferents de les que els residents estan acostumats a veure. El batle, Montserrat Rosselló, creu que petits esdeveniments com “les obres de teatre o les havaneres es podran fer”, però s’hauran de complir “la distància de seguretat i l’aforament limitat”. Pel que fa a actes més massius, com la Revolta i la Fira del Meló, el mes de setembre, o la Fira del Teatre Infantil i Juvenil (FIET) de l’octubre, “segurament no es podran fer, perquè suposen una gran concentració”, lamenta.

Actes cancel·lats

A Campos, el mes d’agost està marcat pel festival de l’Art Nit, però l’edició d’aquest any s’ha suspès, ja que a causa de la crisi sanitària no s’han pogut fer les tasques prèvies per organitzar-lo, explica la batlessa, Xisca Porquer. Així i tot, assegura que aquest no serà l’únic acte que es cancel·li en el municipi. “Segurament les festes de la Ràpita també s’anul·laran” o se cercaran “alternatives per evitar concentracions”, explica. De totes maneres, ho té clar: “Preferesc ser criticada per no fer festes que per posar en risc la població”, assenyala.

Pollença també quedarà sense la seva tradicional festa dels Moros i Cristians de dia 2 d’agost. El seu batle, Tomeu Cifre, assegura que aquesta celebració està “molt massificada” i ara mateix “suposa un risc”. No obstant això, el consistori cerca alternatives per poder “mantenir l’essència” d’aquest esdeveniment, com per exemple “limitar aforaments, fomentar els controls o, fins i tot, intentar fer-lo virtual”, assenyala.

Incertesa en els consistoris

El gran acte de l’estiu a Sineu és el dia de la Mucada. Es tracta d’una popular neofesta que l’any passat va arribar a acollir unes 10.000 persones. El regidor de Cultura de Sineu, Pedro Álvarez, diu que encara “no s’ha pres cap decisió sobre el que passarà amb aquest acte”. Assenyala que s’estan estudiant alternatives, però ara mateix ho tenen “tot aturat” perquè encara no saben “què passarà” les properes setmanes.

Felanitx també s’està plantejant què convé fer amb les populars revetles de Sant Agustí, que se celebren al parc municipal de sa Torre, i amb el Cosso. “Si no es poden desenvolupar amb normalitat, no les farem, perquè no té cap sentit fer una revetla amb limitacions. Preferim ajornar-la i celebrar-la en un altre moment”, diu el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Felanitx, Xisco Duarte. Segurament passarà el mateix amb el Cosso. “No podem controlar la distància de seguretat en un esdeveniment tan massificat; per això, si no el podem celebrar, cercarem una altra data”, comenta un dels membres de l’organització, Miquel Rosselló.

El batle de Montuïri, Joan Verger, és conscient que enguany el municipi no acomiadarà l’època de revetles amb “un Sant Bartomeu típic” perquè “no ens podem exposar a tenir 5.000 persones a la plaça per veure els cossiers, i és possible que “facem una crida perquè la gent no vingui”, lamenta.

stats