Societat 01/05/2022

La POQIB proposa implementar amb els municipis accions per prevenir que els menors beguin alcohol a les festes populars

Volen dissenyar un pla d’acció fonamentat en tres etapes: abans, durant i després de la festa

ARA Balears
2 min
Imatge de la festa de ses Clovelles de l’any passat, amb el carrer de l’Hospital ple de joves.

PalmaAmb l'objectiu de prevenir el consum d’alcohol entre els menors durant les festes populars, la Plataforma per un Oci de Qualitat de les Illes Balears (POQIB) ha proposat als municipis dissenyar i implementar de manera coordinada accions concretes per aconseguir-ho.

La POQIB té com a finalitat impulsar estratègies preventives col·laboratives dins l’àmbit de l’oci, i des de tots els sectors, que suposin millores en la salut pública, com la prevenció del consum d’alcohol en el col·lectiu de menors d’edat. Per aquest motiu, la Plataforma ha acordat que durant les primeres festes d’estiu es coordinarà amb els municipis per dissenyar, de manera conjunta, un pla d’acció fonamentat en tres etapes: abans, durant i després de la festa.

En una primera etapa, es recolliran dades dels municipis per tal d’identificar els problemes que hi ha en la festa, es planificaran les actuacions amb els responsables municipals i s’oferirà formació als tècnics municipals implicats.

En una segona etapa, es planificarà, coordinarà i desenvoluparà un sistema de vigilància, control i recollida d’incidents durant el període que dura la festa. Les actuacions es basaran a fer complir les normatives i recollir dades significatives.

Finalment, es preveuen actuacions preventives per a després de la festa, com ara preparar i compartir la informació, analitzar-la i dissenyar millores per a la següent celebració programada. També està previst valorar de quina manera es pot inserir l’estratègia dins l’engranatge municipal i donar a conèixer totes les accions.

Amb aquesta iniciativa, la POQIB vol impulsar la participació dels municipis perquè se sumin a posar en pràctica aquesta metodologia que treballa per un nou model d’oci. Cal recordar que l’alcohol continua sent la substància psicoactiva amb més prevalença de consum entre els estudiants de 14 a 18 anys, segons Estudes 2021 (el 73,1% diu haver consumit alcohol el darrer any). Aquest consum es produeix, en un alt percentatge de casos (25,7%), en forma de gateres o consum intensiu (binge drinking).

stats