Societat 16/04/2019

El portaavions nord-americà 'Abraham Lincoln' no deixa entrar el vaixell de rescat 'Aita Mari' al port de Palma

L'associació Salvament Marítim Humanitari acusa el Govern de posar traves a la seva tasca

A.s. / Ara Balears
2 min
L'Aita Mari.

PalmaEl president de l'ONG Salvament Marítim Humanitari i també armador del vaixell de rescat 'Aita Mari', Íñigo Mijangos, ha denunciat aquest dimarts que el portaavions nord-americà 'Abraham Lincoln', propulsat per dos reactors nuclears i fondejat des d'aquest dilluns davant la costa de Palma, no ha deixat entrar la nau de rescat de persones migrants a la badia perquè el vaixell de guerra va amarrar-hi abans i, per aquest motiu, "disposa d'una zona restringida al port". Així ho ha explicat Mijangos en roda de premsa aquest dimarts a Palma. "Hem hagut de quedar a unes tres milles de distància i arribar a terra ferma amb un petit vaixell", ha lamentat el president de l'organització.

El portaavions nord-americà 'Abraham Lincoln' amarrat al port de Palma des d'aquest dilluns.

L''Aita Mari' ha salpat cap a Grècia unes hores després de la compareixença de Mijangos davant els mitjans. És un vaixell d’ajuda humanitària, un antic pesquer reconvertit per l’ONG. Va partir divendres de Pasajes (Guipúscoa), va recollir material d'ajuda humanitària a la Corunya i va obtenir el permís per dirigir-se a les illes gregues Chios i Lesbos per a la seva distribució. Ha fondejat a la badia de Palma des de primera hora del matí durant una escala forçada en el seu viatge cap als camps de refugiats de les illes gregues.

"Tot estava en ordre", ha assegurat Mijangos, però el govern li ordenà després tornar a algun port espanyol. I així ho varen fer per evitar desobeir l'ordre de l'Autoritat Marítima Espanyola, segons han informat a Efe fonts de l'organització. En aquest sentit, l'armador ha criticat que el govern espanyol "posi traves, alenteixi i criminalitzi" la seva actuació d'ajuda a refugiats i migrants. Ha denunciat, a més, que pressuposin que les víctimes del "drama de la Mediterrània" cometran "algun acte delictiu".

Així, l'equip de Mijangos ha escollit Palma. Una ciutat que, això no obstant, no ha acollit la nau durant gaire temps: ja ha partit del port amb el permís del Govern, concedit per la Capitania Marítima. Es dirigeix amb medicines, roba i altres articles de primera necessitat cap a Chios i Lesbos, on "hi ha més de 14.000 persones esperant el permís d'asil, vivint en tendes de campanya i caravanes precàries a l'aire lliure", ha dit, i ha conclòs que l''Aita Mari' és un vaixell de 32 metres d'eslora, equipat amb mitjans de rescat i amb una infermeria "per auxiliar les persones que fugen de la guerra i la violència i troben la Mediterrània en el seu camí".

EMAYA dona roba al vaixell de rescat

EMAYA ha informat en una nota que ha donat més de 2.000 peces de roba de feina per a l''Aita Mari', després que el Fons Mallorquí de Cooperació i Solidaritat contactàs dilluns amb l'Empresa d'Aigües i Clavagueram de Palma i valoràs la possibilitat d’aportar material d’ajuda. Es tracta de roba en estoc, nova, retirada pel canvi de disseny i materials dels uniformes del personal d’EMAYA.

EMAYA ha donat més de 2.000 peces de roba de feina a l''Aita Mari'.
stats