Societat 17/12/2020

Xima Delgado, infermera a l'UCI de Son Espases: "Hi ha més ingressos i els pacients són més joves"

Sanitaris que treballen a primera línia en la lluita contra el covid-19 alerten de les conseqüències que pot tenir ajuntar-se per Nadal

Elena Navarro
2 min
Sanitaris de Son Espases, durant la presentació del vídeo del Govern 'Salvem el Nadal? Salvem vides'.

PalmaXima Delgado diu que aquest rebrot es veia venir. "Veient la relaxació de la gent al carrer, era previsible", diu aquesta infermera de Son Espases, que fa més de 20 anys que treballa a l'UCI. Assegura que aquests dies "hi ha més ingressos, s'estan obrint més llits i hi ingressa gent més jove". Ho explica a la sala d'actes de Son Espases, acompanyada d'altres professionals de l'hospital que estan a primera línia en la lluita contra el covid-19, en la presentació del vídeo que ha fet el Govern balear per conscienciar la població de la necessitat de no ajuntar-se per Nadal.

Amb ella hi ha la metgessa de l'UCI Teresa Janer, que va acabar la residència al març a València i va venir a les Balears arran de la necessitat de professionals que tenen les Illes. Janer explica que actualment tenen obertes dues unitats amb sis malalts cadascuna i una altra amb vuit pacients més. Hi ha persones de totes les edats entre les que ingressen per coronavirus, relata la metgessa. "La més jove té 25 anys i el més gran, uns 80. Però l'edat més freqüent és d'entre els 50 i 60 anys", afegeix. Janer avança que els casos continuaran augmentant: "Estam pagant les conseqüències del pont i del Black Friday", sosté.

Tant Janer com Delgado apareixen a l'audiovisual demanant als illencs precaució davant les festes. També ho fan l'infermer del SAMU, Andreu Mascaró, la tècnica de Laboratori de Microbiologia Aranzazu Pellicer i el zelador Carlos Muntaner. Mascaró assegura que els darrers dies ha augmentat el volum de cridades i d'assistència per part del SAMU i Mascaró que també hi ha hagut un increment del volum de mostres de PCR. Tots remarquen el cansament de tants de mesos fent front a la pandèmia.

"Els passadissos de l'UCI són tristos i estam cansats, però, malgrat tot, intentam fer-nos costat i estar de bon humor", diu Delgado, que demana "seny" per evitar conjuntures encara més difícils. El que porta pitjor Janer és haver de comunicar males notícies per telèfon, a causa de l'aïllament. "Quan els has de comunicar la sedació i la intubació, intentes que hi hagi un contacte amb la família perquè no saps quan despertarà o si despertarà", explica la metgessa, que remarca la duresa de la situació: "Fa mal, és molt complicat per a tots".

"Valdria la pena que la gent pogués veure tot el recorregut que fa una persona contagiada quan entra a l'hospital fins que arriba a l'UCI. L'angoixa que tenen ell i els familiars. Valdria la pena que ho veiessin i es demanassin si val la pena fer festes", reflexiona Carlos Muntaner. El missatge que vol llançar aquest zelador a la població és que "ells són la primera barrera i que, si ho fan bé, no vindran a l'hospital".

"L'increment de casos no són números, són persones. I d'aquesta xifra, hem de ser conscients que un percentatge està relacionat amb les hospitalitzacions, l'entrada a l'UCI, i, lamentablement, hi haurà gent que no en sortirà. El virus es comporta així. Ho sabem", afegeix Mascaró. "Ajudau-nos a ajudar-vos", tanca.

stats