Vuit de cada deu empreses de les Illes tenen problemes per trobar personal amb un perfil adequat

Un estudi revela que a les Balears els empresaris demanen més graduats en Formació Professional que universitaris

El món laboral a les Balears presenta  moltes singularitats respecte d'altres comunitats autònomes. En destaca el fet  que  el 82% de les empreses de les Illes reconeix que té problemes per trobar personal per cobrir la seva demanda de treballadors. A la resta de l'estat espanyol, només el 63% de les empreses té aquest problema.

Aquesta és una de les principals conclusions de la investigació que ha fet Educa  2020, presentada aquest dilluns a Palma amb el títol 'Necessitats laborals de les empreses'.

Balears es mostra com la comunitat més forta  pel que fa a  demanda de treballadors. Un 51,6% de les 158 empreses enquestades assegura que la seva plantilla augmentarà i ni una  previst reduir el personal. A la resta de l'Estat, un 47,1% incrementarà la plantilla i un 5,9% la reduirà.

Un dels punts destacats de l'estudi  és  la preferència dels empresaris de les Illes per la Formació Professional sobre l'educació universitària.  Així, el 34,8% dels enquestats indica que la formació que necessita la seva empresa és F ormació Professional de grau  mitjà , gairebé el doble que el 17,9% de les empreses estatals, i un 21,8% es decanta per la formació de grau superior. En canvi, només un 26,5%  dels empresaris requereixen titulats universitaris, mentre que la mitjana espanyola  és  del 42,3%.

Les titulacions d'FP més demandades a les Illes són  Hoteleria  i Turisme, Electricitat i Electrònica i Instal·lació i Manteniment. Els titulats universitaris més demandats són  els de  Salut , Economia i Empresa i Enginyeria .

El perfil preferit de les empreses balears és el de tècnic especialitzat, que requereix sobretot  formació  d'FP  de grau mitjà i superior. Aquest dos tipus d'estudis sumen el 77% de la demanda de formació de les empreses. Un 89% dels empresaris considera que la universitat no aporta als estudiants les competències requerides pel món laboral.

La presidenta de la CAEB Carmen   Planas , que ha presentat l'esmentat estudi juntament amb el periodista  Fernando   Jáuregui , president d' Educa  2020, i el director general de la  Fundación   AXA Josep   Alfonso , ha destacat la necessitat  que  la universitat s'adapti a les demandes de les empreses. Durant la presentació ha reclamat, per exemple, la necessitat de millorar la formació en idiomes.

Jáuregui  ha assenyalat que el nostre món laboral és molt canviant: un 60% dels futurs llocs de feina dels joves encara no s'ha inventat i el 40% dels actuals desapareixerà.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF