Vox denuncia el batle de Palma per tornar temporalment a Cuba patrimoni espoliat com a botí de guerra

El general Valerià Weyler requisà la cadira del general independentista Antonio Maceo i l'Ajuntament l'ha cedida ara per dos anys

El dirigent de Vox-Actúa Balears, Jorge Campos, ha presentat aquest divendres una denúncia a la Fiscalia contra el batle de Palma, Antoni Noguera, en considerar que podria haver comès prevaricació en el procediment de cessió de la cadira del general Antonio Maceo al govern de Cuba. L'Ajuntament de Palma, per la seva part, assegura que té "la consciència tranquila" perquè han seguit "el procediment administratiu" i compten "amb el recolzament del Ministeri de Cultura i d'Afers exteriors".

Pedro Sánchez va dur la cadira d'Antonio Maceo a Cuba, en la seva visita, 121 anys després que el mallorquí Valerià Weyler la requisàs com a botí de guerra i la dugués a Mallorca. La trona torna a Cuba, doncs, però ho fa només de manera temporal: per dos anys. Tot i amb això, per la formació política d'extrema dreta que la cadira torni a Cuba de manera temporal, per poc temps que sigui, ja és inadequat, i pretén que el botí de guerra es mantingui a Palma.

Segons Campos, Actúa Balears ha interposat la denuncia perquè considera que "Noguera podria haver comès una presumpta prevaricació en cedir aquest patrimoni a Cuba". "Es diu que és una cessió per dos anys però crec que, amb tota probabilitat, la cadira de Maceo no tornarà a Mallorca". ha sentenciat Campos a les portes de la Fiscalia. Per la seva banda, l'Ajuntament ha assegurat "no voler entrar en aquest tipus de provocacions".

A més, el president d'Actúa Balears ha assegurat que la família Weyler "va avisar per escrit a Cort que no estava d'acord amb la cessió, però van fer cas omís". En referència a aquest fet, l'Ajuntament de Palma ha remarcat que els hereus de la cadira de Maceo van cedir-la a l'Ajuntament de Palma al 1931 i que actualment forma part dels béns patrimonials de titularitat municipal i, per tant, la familia Weyler no té cap dret de decisió sobre la cadira.

Tot i que l'Ajuntament assegura que ha seguir el procediment administratiu, Actua Balears contradiu la versió de Noguera i considera que "Cort ha comès una manifesta il·legalitat, que no ha tramitat el pertinent expedient administratiu i que aquesta cessió de la cadira de Maceo a un govern totalitari i comunista com és el de Cuba és un insult al general mallorquí Weyler".

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF