Societat 27/07/2018

De foravila a la cura del cos

Els productes de cosmètica i salut contribueixen a donar una sortida als conreus de les illes. Hi ha moltes iniciatives, la majoria de joves i amb consciència ecològica. En presentam una selecció

Cristina Ros
5 min
De foravila a la cura del cos

Sabons Nura

“Menorca m’inspira”

Els sabons Nura duen el nom de topònims menorquins: Favàritx és de lavanda, Cavalleria és de romaní i argila vermella, Algendar és de taronja, també hi ha Macarella, Binibeca o Alcaufar, entre molts d’altres. Claudia Villalobos Montoya es va instal·lar a l’illa el 2006 i va ser quan es va decidir a fer sabons, olis, bàlsams i altres productes de cosmètica. “Menorca m’inspira”, diu. “Faig servir matèries autòctones i sempre naturals: argiles, arenes, herbes i flors. En la mesura del possible, trii els proveïdors més propers, el problema és que a Menorca no hi ha tots els productes que necessit. S’haurien de fomentar conreus amb totes les garanties”. Sabons Nura és una empresa unipersonal, amb el laboratori a Sant Lluís. Des de 2010, Claudia Montoya té el reconeixement d’artesana del Consell de Menorca i, dos anys després, va aconseguir el segell Artesania de Menorca. “Per a mi, la saboneria natural i artesana no és només un ofici, sinó una manera d’entendre la vida des del respecte amb un mateix i amb el medi ambient”, confessa.

Tot Herba

“Volem ser el més quilòmetre zero possible”

De foravila a la cura del cos

Flora local, productes naturals, ecologia, agricultura regenerativa, sostenibilitat, consum responsable... Són alguns dels conceptes als quals, més sovint, fa al·lusió Enric Benito, gerent de Tot Herba, la marca pionera de cosmètica natural sostenible que fundà el seu pare fa una trentena d’anys. Amb seu al Pont d’Inca i amb Authex com a laboratori fabricant (on també es fan els perfums Flor d’Ametler), Tot Herba té un catàleg d’una tretena de productes per a la cura i la higiene del cos. Oli de lavanda que recullen d’una finca de Pollença, un gel de dutxa fet amb llet d’ametla mallorquina, crema hidratant d’albercoc, xampú de romaní i ginebró (fan servir romaní salvatge de la Trapa), colònia antimoscards d’alfàbrega, crema reestructurant de fulles d’olivera, gel hidratant de mel de Pòrtol... són només alguns dels productes d’aquesta firma. “Ens basam en receptes tradicionals, treballam en projectes d’agricultura regenerativa -la que es feia antigament, comenta-, amb llavors autòctones. Tenim una xarxa de proveïdors locals i apostam per posar en valor els productes del nostre entorn. Volem ser el més quilòmetre zero possible”, afirma Enric Benito.

Aloe Vera Farm

“El clima de Mallorca és l’òptim per a l’àloe vera”

De foravila a la cura del cos

Tenen sembrades més de 200.000 plantes d’ Aloe vera barbadensis a una finca de la carretera que va de Santa Margalida a Artà. Aloe Vera Farm fa catorze anys que va començar el planter a l’illa i cinc que varen iniciar la comercialització dels productes. De fet, les plantes d’ Aloe vera barbadensis (la varietat que conté les millors propietats curatives i regeneratives) han de créixer durant cinc anys per poder-ne aprofitar les fulles i extreure’n el millor suc. A Aloe Vera Farm asseguren que “el clima i la terra de Mallorca són els òptims per a aquesta planta, donat que necessita un mínim de dues mil hores de sol a l’any perquè el suc porti totes les propietats nutritives que se li atribueixen. De la mateixa manera, hem de tractar les fulles el mateix dia que les recollim perquè no perdin cap de les seves substàncies actives”.

És precisament el conreu de la planta i l’extracció del suc el que fan a les instal·lacions de l’illa. Després l’envien a Alemanya, on es fabriquen els més de vint productes de cosmètica i salut que comercialitza la marca, sobretot a les botigues pròpies. “El suc d’àloe vera és la base de tots els nostres productes, que tenen el certificat del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica”, afirmen. Cremes, olis, emulsions, llets corporals, gels, xampús, bàlsams i, sobretot, el suc d’àloe vera en botella, del qual es recomana beure’n un tassonet cada matí per enfortir el sistema immunològic.

Campos de Ibiza

“La venda en línia du arreu les olors d’Eivissa”

De foravila a la cura del cos

“Faig perfum de figa perquè el primer que veig quan obr la finestra són figueres, precioses. Faig colònia d’ametla perquè m’agrada molt la seva olor, tan mediterrània, tan nostra”, confessa Aurélie Kahn, propietària de Campos de Ibiza, la firma de perfumeria que fundà a l’illa la seva mare, que va començar a extreure les fragàncies de la fruita i les flors de la seva finca dels Cubells. A hores d’ara, Campos de Ibiza fa perfums, colònies, llets hidratants, gels, olis per al cos, sabons, espelmes i ambientadors, entre d’altres, que duen l’olor de l’ametla, de les figues, de la mandarina, del gesamí i de les roses arreu del món. Tot i que tenen punts de distribució en diversos països d’Europa i botigues pròpies a la gran de les Pitiüses , Aurélie Kahn reconeix que “és la venda en línia la que du arreu les olors d’Eivissa. Cada dia em sorprèn que ens arribin comandes provinents de països i de ciutats que no saps com ni qui els ha parlat de nosaltres”. En tot cas, segons assegura, “tot els productes que tenen ametla funcionen al mercat de manera extraordinària. De fet, l’olor d’ametla és acollidora, dolça, i té grans qualitats per a la cura de la pell. Els ametlers i les figueres són una riquesa que hem de potenciar. Parlen de nosaltres”.

Aulet Crema Natural

“Feim servir una recepta dels repadrins”

De foravila a la cura del cos

“La crema natural Aulet només du oli verge d’oliva de Sóller, cera d’abella i un poquiu d’aigua, res més. És una crema molt antiga, feim servir una recepta dels repadrins. Ha anat passant de generació en generació en la nostra família. El meu pare ja la feia fa vint anys a casa. Ara fa quatre anys que ens vàrem decidir a fer-la com a marca i distribuir-la”, diu Joana Aulet, que, com la resta de la família, ajuda el pare, Jaume, a treure aquest nou producte de cosmètica natural amb efectes terapèutics (nodrir pells seques, evitar úlceres, per picades d’insectes, per calmar el dolor per irritacions...), que es troba en més de 250 punts de venda de les illes, com herbolaris, botigues d’estètica i cooperatives, entre d’altres. “Estam en etapa de creixement”, reconeixen els Aulet. “De moment, només feim la crema, tot i que pensam investigar i innovar per oferir una altra línia en un futur”, confessen. Tenen el laboratori a Maria de la Salut, on viuen. No han canviat la fórmula que heretaren dels repadrins. Compren oli d’oliva verge de Sóller. “Amb la cera d’abella és més complicat. No trobam cap empresa a l’illa amb el registre sanitari i necessitam cera verge amb tots els controls”, remarca Aulet.

Mel i untis

“Sobretot, som apicultors”

De foravila a la cura del cos

Mel i untis, l’empresa de Ciutadella fundada per Miquel Anglada Marquès, té una extensa línia de productes de gastronomia, la majoria amb la base de mel i, a més,productes de cosmètica i per a la salut.”Nosaltres, sobretot, som apicultors”, subratlla Anglada. Així i tot, volem destacar el treball de Mel i untis amb productes apícoles de propietats terapèutiques: cremes, com la de propòlit per tractar els problemes de pell, la hidratant per als llavis feta amb base de mel i l’alcohol de romaní al propòlit... També han iniciat una col·laboració amb el botànic Marc Moll, gràcies a la qual ha sorgit una línia de productes per a la salut fets amb plantes medicinals de Menorca.

stats