Visites guiades al cementeri i un menú funerari, alternatives per Tots Sants a Menorca

L'Ajuntament de Ciutadella i el Museu de Menorca organitzen iniciatives diverses per commemorar el dia dels difunts

Menorca es prepara per viure la festivitat de Tots Sants amb propostes alternatives. Els actes programats surten de la tradició que envolta aquest homenatge als difunts. Així, per a la setmana vinent, l’Ajuntament de Ciutadella ofereix la possibilitat de fer una visita guiada al cementeri vell, amb l’objectiu de difondre el patrimoni funerari del recinte antic, amb visites programades per als dies 29, 30 i 31 d’octubre, a les 11 h i a les 16.30 h. Tots els que hi estiguin interessats han de posar-se en contacte amb el Consistori.

La proposta permetrà, a partir d’unes notes històriques elaborades per l’arxiver municipal, Florenci Sastre, conèixer l’evolució del cementeri al llarg dels darrers anys i els elements funeraris més significatius del recinte. En aquest sentit, es prestarà una especial atenció als grups commemoratius del naufragi marítim del transatlàntic francès ‘Général Chanzy’, de l’any 1910, i l’accident aeronàutic patit per un avió militar italià durant la Guerra Civil, que s’estavellà a Son Tarí el 1938. A més, també es recorreran algunes tombes i casetes representatives d’algunes figures destacades de la història de Ciutadella.

D’altra banda, el Museu de Menorca organitza per al 2 de novembre el ‘Ritual funerari en la Menorca romana’, una iniciativa que inclou un passeig per la història, la gastronomia i el patrimoni. El repte és explicar com enterraven els morts els menorquins de l’època romana. A partir dels objectes trobats a la necròpolis de Maó, el museu pretén investigar en què consistien els rituals romans. Com a element clau de la cerimònia hi trobam els banquets funeraris. Per aquest motiu, s’ofereix un menú format per olivades romanes, negres i verdes, carabasses d'Alexandria, pollastre amb prunes, pastís de mató romà i mulsum, vi amb mel i pebre. El menú l’ha elaborat Núria Bàguena, que comentarà com eren els banquets funeraris de l’època. La xef responsable és Maite Villamala i col·labora amb la iniciativa l’associació gastronòmica Fra Roger. La cita arrancarà a les 20 h i té un preu de 38 euros.  

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF