TOCAR TERRA
Societat 25/10/2019

Vins, olis i formatges

Mateu Morro
3 min
Vins, olis i formatges

Eroski i els vins del Pla i Llevant

Ha aconseguit incrementar les vendes dels vins de la DO un 11% el 2018

El grup de distribució alimentària Eroski ha tornat a engegar una campanya de promoció dels vins de Denominació d’Origen Pla i Llevant de Mallorca i dona continuïtat a una tasca que comença a donar fruits importants. Eroski ha aconseguit incrementar les vendes dels vins de la denominació d’origen un 11% el 2018. L’empresa cooperativa ha venut 135.000 litres de vi, per valor de més d’un milió d’euros, corresponents a unes 30 referències de vins de set cellers diferents d’aquesta denominació d’origen. L’increment de vendes és destacable i ha estat possible per la qualitat, singularitat i diversitat dels vins de Pla i Llevant, però també una altra clau de l’èxit ha estat la política comercial d’Eroski a favor de les produccions locals i dels vins de les Balears.

Olis de Son Mesquidassa

El projecte representa una de les inversions més importants

Son Mesquidassa, la tafona posada en marxa a Son Mesquida per Tòfol Rosselló, ja ha elaborat una part considerable de la seva producció d’oli. L’anyada ha estat més magra en quantitat que l’any passat, potser per efecte de la sequera o per la variabilitat productiva interanual característica de l’olivera. El projecte agrícola, agroindustrial (amb la tafona) i agroturístic de Son Mesquidassa representa una de les inversions més importants fetes en el sector agroalimentari balear, amb capital autòcton, amb la plantació de més de 150.000 oliveres, la construcció d’una tafona moderna i d’unes adequades instal·lacions de visita i venda directa. Disposar d’una bona estructura de comercialització és la base que permet a l’empresa mallorquina tirar endavant amb la seva decisió innovadora, a favor de la qualitat i lligada a la denominació Oli de Mallorca.

Els premis Gota d’Oli

Reconeixen les persones o entitats que han treballat en la difusió de l’oli d’oliva

Un cop més es varen lliurar els premis Gota d’Oli, sota l’impuls de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca i del Consell de Mallorca, adreçats a reconèixer les persones o entitats que han treballat en la difusió de l’oli d’oliva. Enguany el premi el reberen els centres que imparteixen estudis de cuina i restauració. La presidenta del Consell, Catalina Cladera; el president de la denominació, Sebastià Solivellas; la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, i el conseller insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Jaume Alzamora, lliuraren el guardó a l’IES Alcúdia, IES Sa Font Nova (Son Servera), IES Juníper Serra, IES Guillem Colom de Casasnovas (Sóller), IES Calvià i l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears. La tasca d’aquests centres a favor de la difusió de l’Oli de Mallorca i dels productes locals es mereixia el premi.

Una denominació que creix

L’oli comercialitzat l’any 2018 va representar uns 301.116 litres

A hores d’ara, la superfície d’olivar inscrita en la Denominació Oli de Mallorca són 1.947 hectàrees, amb 506.000 oliveres, 13 tafones, 22 envasadores i una producció d’oli a la campanya 2018-2019 de 249.592 litres. La denominació acull unes 86 marques d’oli diferents i l’oli comercialitzat l’any 2018 va representar uns 301.116 litres, uns 50.000 litres dels quals es comercialitzaren fora de les Illes Balears, i va ser el mercat comunitari el més receptiu als olis mallorquins amb uns 30.000 litres comercialitzats. Les xifres són bones, esperançadores i van per amunt, però la feina de difusió i comercialització en els diferents mercats encara està per fer i és imprescindible per posar fonaments sòlids a l’expansió de la producció.

S’Arangí del Mercadal

Tenen bones instal·lacions, bons animals, bona terra i duen un bon maneig

El formatge de Menorca no deixa de sorprendre’ns. A prop del Mercadal, a tocar de la carretera, hi ha el lloc de S’Arangí. Des de fa uns anys els pagesos de S’Arangí han optat per curar els formatges que elaboren amb llet de les seves vaques, cabres i ovelles. Tenen bones instal·lacions, bons animals, bona terra i duen un bon maneig. També elaboren sobrassades i carn i xulla de gran qualitat. L’altra opció innovadora que han fet és la de la venda directa i han obert un punt de venda i un restaurant casolà a S’Arangí mateix. Els seus formatges han estat molt premiats en els darrers anys i si els tastam tot d’una n’entenem el motiu. Tots són bons, però el que ens ha fet parar més l’esment és el formatge vell elaborat amb llet de vaca, cabra i ovella. Una barreja làctia afortunada quan hi ha bones mans per formatjar.

stats