TOCAR TERRA
Societat 20/11/2020

Vins novells i vins amb història

Mateu Morro
3 min
Vins novells i vins amb història

El transport de mercaderies

Les ajudes sol·licitades enguany representen un import de 3,6 milions

La compensació del sobrecost d’insularitat que grava les mercaderies que van i venen de les Balears s’ha analitzat a la comissió de seguiment entre el Govern balear i l’Estat. La mesura està travada pel reglament europeu ‘de mínimis’, que limita les quantitats a percebre per cada empresa. El reglament no afecta les Canàries, però sí les Balears, i el compromís és de canviar-ho. Recordem, però, que si la UE no ha reconegut la peculiaritat balear no és perquè això no sigui possible, és perquè l’Estat no ho ha defensat fins ara i des de les Illes ningú ho ha reclamat. Les ajudes sol·licitades enguany representen un import de 3,6 milions d’euros, mentre que la partida pressupostària era de 5,6 milions. Els límits absurds, la manca d’informació a les empreses i l’exclusió dels productes del sector primari expliquen el fracàs relatiu de la mesura.

Tornar al camp

La crisi sanitària ha impulsat el camp com a sortida laboral a considerar

En cada crisi econòmica es produeix el mateix fenomen. El camp apareix com una reserva potencial d’ocupació i una possibilitat econòmica no descartable. Però també, cada vegada, poc després de la il·lusió de la primera empenta, es produeix el desànim progressiu i l’abandonament. Tan sols els fills de pagesos, agombolats pel suport i l’experiència familiar, aconsegueixen sortir-se’n amb èxit en un percentatge elevat. Aquest pic passa el mateix de sempre, però potser amb una major intensitat i una major maduració dels projectes empresarials que els joves tracten de tirar endavant. Lluitar contra la insularitat i els mercats globalitzats no és fàcil, però tampoc no és impossible si es treballa molt i s’asseguren bé els canals de comercialització.

Ajudes per a la flor tallada

Es pagaran entre 7 i 80 €/m( 2) de terreny destruït per no poder vendre’n la flor

Es pagaran entre 7 i 80 €/m( 2) de terreny destruït per no poder vendre’n la flor L’administració de l’Estat ha aprovat subvencions per un valor de 125.127,33 euros per al sector de la flor tallada i la planta ornamental de les Balears. Aquesta ajuda es va posar en marxa per compensar aquells productors que, a causa de l’estat d’alarma, no varen poder vendre la seva producció i la varen haver de destruir. A les Balears s’han presentat deu sol·licituds per valor de 152.542 euros. L’import establert pel Ministeri en la convocatòria estableix un pagament d’entre 7 i 80 euros per metre quadrat de superfície destruïda, segons l’espècie de flor o planta de què es tracti. L’ajuda no resol cap dels problemes d’un sector especialment perjudicat per la crisi sanitària, però tot el que arribi serà ben rebut.

La Festa del Vi Novell

Comença aquest dissabte, 21 de novembre, i acabarà el 4 de desembre

El vi novell és el primer que surt de la bota, fresc i afruitat, encara ple de les aromes del raïm. És un vi que s’embotella per novembre o desembre, quan es penja la branca de pi damunt la llinda de la porta del celler. Des de fa devuit anys, el darrer cap de setmana de novembre se celebra a Santa Maria del Camí la Festa del Vi Novell. Els actes comencen el dissabte 21 de novembre, amb la Jornada ‘El brot de pi, la senya d’un poble’. El divendres 27 hi haurà l’acte institucional, amb el lliurament del Brot de Pi a Jaume Vich i al col·lectiu sanitari representat pel Centre de Salut de Santa Maria. També es lliurarà el premi al guanyador del cartell de la Festa del Vi Novell 2020. El dia central de la celebració és el darrer dissabte de novembre, dia 28, amb l’obertura de les botes de vi novell. Els actes acaben el divendres 4 de desembre, amb l’encesa de llums de Nadal i un tast virtual de vins novells santamariers.

Un vi amb història

Després d’haver-se considerat perduda, la gorgollassa es recuperà fa uns anys

La gorgollassa és una varietat de raïm feliçment recuperada que inicia un camí ple de possibilitats. Abans de la fil·loxera era el raïm dominant a la zona alta de Mallorca, que amb unes condicions de clima i sòls peculiars s’ha caracteritzat per produir vins de qualitat. Els millors vins eren els elaborats amb aquesta varietat i va ser així fins a la crisi de finals del segle XIX, quan el vinyet postfil·loxèric es va plantar amb altres varietats. La gorgollassa va desaparèixer, però vet ací que fa uns anys, a Inca, se’n descobriren dos ceps. A partir d’ells aquest raïm carregat d’història, però també de futur, s’ha reintroduït. Ara hi ha quatre o cinc cellers que n’elaboren vins de qualitat: Can Majoral, J. LL. Ferrer, Can Ribes, Galmés i Ferrer, Can Xanet... Uns vins que ha d’assaborir a qui li agradin les aromes dels vins amb història.

stats