Frente Obrero ocupa unes antigues oficines del banc Cajamar a Palma

L'objectiu és cedir l'espai a associacions socials i culturals del barri que ara mateix no tenen local per a les seves activitats

Membres de l'associació Frente Obrero han ocupat aquest dilluns unes antigues oficines del banc Cajamar, al barri Forners de Palma. En un comunicat expliquen que el seu objectiu és cedir l'espai –segons ells, inutilitzat des del 2014– a organitzacions i associacions socials i culturals que ara mateix no tenen un local per desenvolupar les seves activitats. Per exemple, faria de magatzem per al banc d'aliments del Banco Obrero o d'alberg per a famílies desnonades i sense opció habitacional que acudeixen a l'Assemblea Obrera de l'Habitatge.

Els veïns que han ocupat l'espai l'han batejat amb el nom de Casa Obrera, perquè "seran els mateixos veïns del barri els que es beneficiïn de les activitats i projectes que s'hi faran. A més, defensen que aquesta és una acció reivindicativa, perquè Cajamar "va ser un banc rescatat amb doblrs públics, responsable de centenars de desnonaments", que té espais inutilitzats com aquesta antiga seu, "mentre milers de persones pateixen el fenomen dels desnonaments i la precarietat a les Balears".

"Després de molt d'esforç per intentar llogar un local, ens hem adonat que és impossible perquè els ingressos que tenim aquestes associacions sense ànim de lucre són molt reduïts", explica Júlia Galindo, una de les veïnes que forma part de Frente Obrero. "O renunciàvem a tenir local, o ho fèiem d'una manera més reivindicativa, que és entrar a un local d'un banc i convertir-lo en el centre de la vida social i cultural del barri", continua. En aquest sentit, a banda de ser la seu de les associacions, la seva intenció és cedir l'espai per a altres actes socioculturals d'interès per al barri.

Segons explica Galindo, aquest local estava tancat des del 2014. Avui mateix començaran a netejar l'espai i a habilitar-lo, i esperen que l'Ajuntament de Palma "també hi intervingui". De fet, ja s'han posat en contacte amb Cort i amb els propietaris, i pretenen "arribar a un acord perquè les organitzacions i els veïns no es quedin sense alternativa social", diu el comunicat. Durant aquest dilluns, repartiran fullets informatius pel barri perquè els veïns entenguin "que no venim a ocupar ni destrossar el barri, ni molt menys, sinó tot el contrari: venim recuperar el barri per als veïns", rebla Galindo.

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF