Societat 28/05/2018

Valtonyc va entregar un cotxe, amb un valor de 3.000 euros, com a reparació dels danys

Josep Miquel Arenas fou condemnat per tres delictes però cap de les penes arriba als dos anys, en demanà la suspensió al jutjat, però no la hi va concedir

Jaume Ribas
3 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears

PalmaJosep Miquel Arenas, Valtonyc, és a l'exili però ha fet tot el que estava a les seves mans per evitar la presó. Cap de les penes per les quals ha estat condemnat arriba als dos anys privat de llibertat, motiu pel qual en el seu moment demanà una suspensió de la pena. A més, entregà un cotxe, que tenia un valor de tres mil euros, que era la quantitat econòmica fixada, però, tot i així, no se la hi va concedir.

Val a dir que també hauria d'haver demanat disculpes al president d'Actúa Baleares, Jorge Campos, a qui amenaçà en una cançó, però no ho va fer, explica, perquè tanmateix no és vàlid si Campos no les acceptava i considerà que aquest hauria estat el cas.

Valtonyc ha estat condemnat a un total de tres anys i mig de presó per tres delictes: enaltiment del terrorisme i humiliació de les víctimes (dos anys de presó), calúmnies i injúries greus a la Corona (un any) i amenaces contra Jorge Campos (sis mesos), president d’Actúa Baleares, el projecte polític d’extrema dreta sorgit del Círculo Balear.

El pròxim pas en la defensa del raper és la presentació d’un recurs davant el Tribunal d’Estrasburg, que ja va ser anunciada pel seu antic advocat, Juan Manuel Olarieta, i que ara s’encarregarà de presentar el seu nou advocat, Gonzalo Boye.

El també misser de Toni Comín i Meritxell Serret assenyalà a Antena 3 que Valtonyc s’hauria d’haver entregat dijous a la justícia, però que a l'Estat espanyol “s’està agafant una ruta contrària a l’esperit de la Unió Europea en termes de llibertat d’expressió i drets civils”.

Després que es confirmàs que havia sortit de l’Estat, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va anunciar que es dictaria una euroordre per detenir el raper. El fiscal de l’Audiència Nacional ho va confirmar i es va emetre una ordre de detenció espanyola i internacional contra Valtonyc i una ordre europea de detenció “arran de la possibilitat coneguda que es trobi en un país de la Unió Europea”, segons el comunicat.

“Una decisió personal”

Valtonyc ha optat finalment per l’exili, però el professor de Dret Penal de la Universitat de València Antoni Llabrés explica que hi havia aquesta altra opció per evitar la presó. Els tribunals poden i solen suspendre l’entrada a presó de les persones condemnades a menys de dos anys que no tinguin antecedents. La condemna de Valtonyc és de tres anys i mig, però cap de les tres penes per separat supera els dos anys. Així doncs, amb la reforma del Codi Penal de l’any 2015, el raper podria haver sol·licitat no entrar a presó.

El cas és que el jutge no va consentir la suspensió substitutiva, després que Valtonyc aportàs un cotxe per valor de 3000 euros com a reparació del dany causat. Era la indemnització que es demanà per a Jorge Campos en concepte de responsabilitat civil i una petició pública de disculpes, una línia vermella que el raper no va traspassar perquè, assegura, hi ha d'haver una acceptació pública de les disculpes, que no s'hauria produït.

Una vegada que el Tribunal Suprem ha dictat els tres anys i mig de presó i el Constitucional no ha admès el recurs d’empara, Valtonyc ha de recórrer a la instància superior: el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg (TEDH). El raper i la seva defensa ja han anunciat que ho faran. Una de les decisions que podria adoptar Estrasburg és suspendre cautelarment la pena en espera del judici, però el jurista Antoni Llabrés explica que això seria “molt excepcional” i que no és probable que passi. Al marge de la suspensió cautelar, la sentència del TEDH podria trigar anys. En el cas de la sentència dictada aquest 2018 sobre la crema de fotos del rei, la sentència del Tribunal Suprem espanyol era de 2008 i la del Constitucional, de 2015.

Tanmateix, una vegada adoptada la decisió de l’exili, s’ha de veure quin país pot tenir una legislació i una actitud més favorables als interessos del raper de sa Pobla. Antoni Llabrés explica que el sistema d’extradició suís podria beneficiar més Valtonyc que no el belga i que, a més, el país alpí no sol concedir l’entrega per delictes polítics.

Margalida Capellà, doctorada en Dret i professora de la UIB, explicava en un fil de Twitter que “si jo hagués de triar-ne un per fugir d’una condemna per injúries a la Corona no aniria a un estat on tinguin tipificat el delicte d’injúries a la Corona... com Bèlgica”. La professora i exdiputada de MÉS continua explicant que “Espanya, Bèlgica, Dinamarca, Suècia i Holanda mantenen el delicte d’injúries a la Corona, però Espanya és el que més l’aplica. Alemanya, Eslovènia, Grècia, Itàlia, Malta, Polònia, Portugal mantenen les injúries al cap d’estat”. Conclou que una bona opció per al raper seria França perquè “va eliminar aquest delicte i no hi hauria extradició”.

stats