ECONOMIA
Societat 27/11/2020

Vals per als ciutadans i ajudes als restauradors: Manacor encara la recuperació

Els comerços de la ciutat han perdut fins a un 80% de la facturació durant el confinament perimetral, segons dades de l’Ajuntament

Laia Colomer
3 min
Vals per als ciutadans i ajudes als restauradors: Manacor encara la recuperació

ManacorDes que es va aixecar el confinament perimetral de Manacor, el teixit econòmic del municipi respira més tranquil, però els 26 dies en què han estat aïllats de la resta de Mallorca s’han fet eterns. “El confinament ens ha deixat tocats, especialment al comerç i a la restauració”, reconeix la regidora d’Economia a l’Ajuntament de la ciutat, Maria Antònia Truyols. El Consistori fa feina per posar en marxa mesures de reactivació com més aviat millor, que han de servir per reanimar l’economia. “Hem de començar a pensar en el futur i a recuperar-nos fent pinya; si ens llepam les ferides, no anirem enlloc”, assegura el regidor d’Activitats, Carles Grimalt.

Fa una setmana varen aprovar destinar 1,1 milions d’euros del romanent municipal a obrir dues línies d’ajuts. Per una banda, 800.000 euros seran per oferir vals de compra de 20 euros als residents, que els podran gastar en qualsevol comerç de la ciutat. L’equip de govern de l’Ajuntament vol assegurar-se que els doblers quedin a casa. “Aquests diners tenen un coeficient multiplicador i hem calculat que poden generar un retorn de 400.000 euros als comerços”, explica la regidora. Segons dades del Consistori, el confinament ha deixat pèrdues de fins al 80% en la facturació del sector comercial. Per una altra banda, l’Ajuntament destinarà 300.000 euros als restauradors que es repartiran de manera diferent segons el tipus de local. Els que tenen terrassa, i per tant han pogut continuar fent feina amb relativa normalitat, tindran una ajuda econòmica menor. Els que no tenen terrassa, cosa que els ha obligat a limitar més l’aforament i fins i tot a tancar, rebran més doblers.

“Molts locals oferien la possibilitat de comprar menjar per emportar-se, però no han tingut, ni de lluny, els mateixos ingressos que abans del confinament”, explica Grimalt, que critica les dificultats amb què es troba la seva administració a l’hora de donar doblers. “Ho posen sempre molt complicat”, afirma. Des del Consistori creuen que amb aquesta bateria d’ajudes podran rescabalar al voltant de 150 negocis.

L’Ajuntament té comptats fins a 13 bars i restaurants que durant aquest mes de confinament perimetral han hagut d’abaixar la barrera -temporalment-perquè no podien afrontar les mesures preventives que s’han aplicat. Però aquesta dada no permet calcular un percentatge d’afectació, perquè l’Ajuntament no té cap registre del nombre de locals que hi ha al municipi. “En aquesta legislatura hem comprovat que no hi ha cap base de dades de res, no sabem quants comerços hi ha ni quants restaurants”, critica el regidor d’Activitats. Una manca de dades que, assegura, dificulta quantificar les pèrdues exactes del sector. “L’Ajuntament està tan saturat amb allò que té damunt, que no podem assumir feina extra”, confessa Carles Grimalt.

Durant aquest darrer mes, el Consistori ha engegat també la campanya ‘Menja’t Manacor’, per a la qual s’ha habilitat una pàgina web que recull les dades de contacte de bars i restaurants amb l’objectiu de promocionar la venda de menjar per endur-se. L’Ajuntament calcula que s’hi han adherit fins a 100 restaurants. Divendres, a més, el Consistori va anunciar una nova campanya, ‘Manacor batega’, que preveu l’obertura d’un centenar de comerços aquest dissabte i diumenge al matí, amb descomptes i ofertes de fins al 70%. La iniciativa es pot allargar fins Cap d’Any.

L’Ajuntament també ha apostat per una bona il·luminació nadalenca; s’han instal·lat fins a 200 punts de llum. “Creim que això pot incentivar el comerç. Esperam que funcioni i la gent vingui”, diu Truyols. El batle, Miquel Oliver, i els regidors fan crides constants a la tranquil·litat i a la confiança de la gent de fora cap al municipi i no es cansen de repetir que anar-hi a comprar és segur. “Volem tornar a posar Manacor en el centre de l’illa”, afirma la regidora.

Crítiques al Govern

El confinament perimetral ha rebut moltes crítiques dins Manacor mateix. Els propietaris de bars i restaurants han protestat més d’una vegada davant l’Ajuntament, i tampoc no han faltat manifestacions de desenes de cotxes per la ciutat. Prest va quedar clar que els 90 policies locals de què disposava l’Ajuntament no bastaven per controlar tots els accessos, ni amb els reforços de la Policia Nacional. “Hi va haver gent que no va complir la seva responsabilitat; no fa falta que tinguis un policia devora: si et diuen que no surtis, no has de sortir”, assegura Grimalt, però critica la gestió del Govern. “Quan es va decretar el confinament, s’hauria d’haver aprovat un decret de mesures econòmiques immediates”, retreu el regidor.

Tots dos polítics no dubten que les restriccions aplicades han servit per frenar els contagis, però “malgrat que sanitàriament ha funcionat, econòmicament, no”, lamenta Grimalt. Maria Antònia Truyols no es vol plantejar la possibilitat que es repeteixi el confinament perimetral: “No sé si el podríem suportar”. A parer de Carles Grimalt, “Manacor podria aguantar, però estaria al límit d’un infart”. I afegeix: “Et poden donar una pallissa i et pots curar, però quan te’n donen una altra, necessitaràs més temps per recuperar-te”.

stats