EDUCACIÓ
Societat 08/06/2018

Universitat o Formació Professional? Una decisió clau per al futur de milers d’estudiants

Durant aquest mes prop de 20.000 estudiants de les Illes Balears es troben en la disjuntiva d’haver de triar el seu camí per accedir al complicat món laboral

Carles Tudurí
3 min
Molts d’alumnes s’han enfrontat aquesta setmana a exàmens de gran importància.

PalmaDels quasi 70.0000 alumnes que actualment estudien en centres de les Illes Balears prop de 20.000 s’enfronten aquest mes de juny a una decisió que influirà de forma determinant en el seu futur laboral. Batxiller, Formació Professional (FP), universitat o ingressar ja al mercat laboral són distints camins que s’han de prendre moltes vegades a edats molt joves i amb pocs elements que ajudin en una elecció tan important.

Per això, tutors, caps d’estudis, professors i orientadors treballen intensament quan és a punt de finalitzar un nou curs i els estudiants del darrer curs dels distints tipus d’estudis han d’optar per les diferents possibilitats que se’ls ofereixen.

Dels 42.812 alumnes d’ESO poc més de 9.000 acaben el cicle. La major part dels que continuaran els estudis hauran de triar entre Batxillerat i Formació Professional, on de cada vegada troben una oferta més àmplia de cicles de grau mitjà. Els que volen cursar cicles de grau superior o arribar a la universitat han de cursar primer el Batxillerat.

Dels 12.000 estudiants de Batxillerat, 5.700 cursen segon curs, mentre que hi ha més de 2.000 alumnes que acaben un grau superior. D’aquests estudiants que poden optar per anar a la universitat, més de 4.100 ja han demostrat les seves intencions de fer-ho presentant-se a les proves d’accés universitari, l’anomenada selectivitat, que ha tingut lloc aquesta setmana en sis centres de les Illes Balears.

Millorar l’oferta d’FP

Els darrers anys hem assistit a una aposta constant per la Formació Professional, que ha deixat molt enrere el temps en què era considerada el destí dels estudiants menys brillants i que oferia molt poques alternatives.

“Hi ha molta gent que estima la Formació Professional i lluita per dignificar-la. Es vol que els millors alumnes també es puguin decantar per aquest tipus d’estudis, fins i tot quan acaben el Batxillerat, ja que es necessiten bon tècnics”, explica Maria Antònia Font, professora del centre d’adults La Balanguera.

Així, l’oferta per al proper nou curs comptarà amb un total de 408 cicles formatius: 88 d’FP bàsica, 193 de grau mitjà i 126 de grau superior, en totes les modalitats i règims. Del total de cicles, catorze seran de nova implantació.

Un estudi d’Educa 2020 destaca la clara preferència dels empresaris balears per aquest tipus de formació, per davant de la universitària. Així, el 34% dels enquestats indica que la formació que necessita la seva empresa és una FP de grau mitjà, gairebé el doble que el 17% de les empreses estatals, i un 21% es decanta per la formació de grau superior. En canvi, només un 26% requereixen titulats universitaris, mentre que la mitjana espanyola és del 42%.

Les titulacions d’FP més sol·licitades a les Illes són les d’Hoteleria i Turisme, d’Electricitat i Electrònica i d’Instal·lació i Manteniment. Els titulats universitaris més sol·licitats són els de Salut i els d’Economia i Empresa.

Des d’FP a la universitat

La Formació Professional comença a estar molt valorada a l’hora d’accedir a algunes carreres universitàries. Els estudiants que fan un grau superior i després passen a la universitat ja tenen una experiència de pràctiques en empreses que els ajuda molt a afrontar els nous estudis. També a prendre decisions sobre el seu futur laboral i els seus estudis, i tenen molt més coneixement del sector en què es mouen, segons expliquen alguns dels professors consultats.

Per exemple, a les proves de selectivitat d’aquesta setmana un total de 162 alumnes provenen d’algun cicle de gran superior. És important tenir en compte que, si es realitzen estudis de la mateixa família, es poden convalidar un nombre important de crèdits quan s’accedeix a la universitat.

Un dels casos més favorables, per exemple, és el dels nous estudiants del grau de Turisme de la UIB que provinguin dels cicles superiors de Gestió d’Allotjaments Turístics, que tindran convalidats 42 crèdits, o de Gestió d’Agències de Viatges i de Gestió d’Esdeveniments, que els convalidaran 54 crèdits.

Per tot això, els tutors han de saber quina aspiració o interessos té cada alumne i això s’ha de comentar a la junta avaluadora per fer una millor orientació. “És necessari saber notes de tall i els estudis que es poden fer a les Illes o en altres comunitats. Hem d’intentar que els estudiants no trobin barreres, sinó el suport del sistema”, comenta Font.

Els professors coincideixen que el nostre sistema educatiu és molt “garantista”. Hi ha moltes possibilitats perquè un alumne que ha deixat els estudis es pugui tornar a incorporar-se amb facilitat. Per això hi ha proves d’accés als cicles de grau mitjà i superior per als estudiants que no tenen altres estudis. De la seva banda, la universitat també ofereix proves d’accés especials per a persones més grans de 25 anys.

stats