Societat 02/02/2018

La Universitat Comunista dels Països Catalans desembarca per primer cop a les Balears

El promotor de l’Associació cultural, Josep Cónsola, ha ofert una xerrada titulada ‘De quina crisi parlem?’, a la llibreria Sa Cultural d’Eivissa

Armando Tur
3 min
Josep Cónsola, durant la xerrada.

EivissaLa Universitat Comunista dels Països Catalans ha celebrat aquest divendres vespre la seva primera activitat a les Illes Balears. Ha estat a Eivissa, més concretament a la llibreria Sa Cultural, on un dels impulsors d'aquesta "associació cultural", tal i com es defineixen, Josep Cónsola, ha explicat el seu parer sobre l'actual crisi econòmica que vivim des de fa més de 10 anys.

Una crisi que des de la UCPC coneixen bé, ja que fou un dels detonants que propicià la creació d’aquesta ‘universitat’. “Ja tenim més de 10 anys, ja som grans”, ha recordat Cónsola, el qual ha reconegut que havien desenvolupat programes i xerrades a Catalunya, al País Valencià, a la Catalunya del Nord, però no a les Balears, “i esperem que no sigui el darrer cop”.

En aquesta xerrada Cónsola ha defensat la necessitat de comprendre que la crisi és un element necessari per al funcionament del sistema capitalista tal i com està dissenyat i ha lamentat que es presenti una cosa “cíclica” com una novetat cada cop que passa. Segons l’activista, un dels problemes és que aquesta peculiaritat de l’actual sistema socieconòmic i cultural “s’amaga”, i “no s’ensenya a l’activitat curricular”. Segons Cónsola, l’educació actual posa més esforços en “empènyer a la gent a ser emprenedora” que no pas en conèixer “la realitat” de la mà d’obra a Espanya. No ho diu gratuïtament, ja que Cónsola fou obrer metal·lúrgic molt present a moviments sindicalistes i capitalistes de Catalunya al llarg dels anys 80.

En la seva estada a Eivissa, Cónsola també ha tengut temps per parlar breument dels problemes que està generant avui en dia el turisme a les Balears, però “també a Catalunya, al Marroc, al sud d’Itàlia i a països de l’est d’Europa” i que generen problemes de saturació i manca d’elements bàsics com “l’aigua”. Cónsola posà aquests problemes com a exemple de les diferències que hi ha al món. “Aquí teniu el problema que hi ha massa turistes per la quantitat d’aigua que hi ha a les illes, i en canvi hi ha països on l’aigua no és suficient ni per abastir a la meitat de la seva població”, sentencià.

La xerrada s'ha desenvolupat a la llibreria Sa Cultural d'Eivissa.

Aquestes afirmacions s'han fet en el marc de l’expansió de la UCPC que té com a vocació fer un anàlisi polític dels fets, sense presentar directament alternatives, ja que “això és cosa dels partits polítics”, ha dit Cónsola, però com a estri “per fer avançar la lluita pel comunisme i la independència”, segons explica el seu document fundacional. Així, en contraposició a les Universitats convencionals, que “esquematitzen el coneixement i el posen a disposició d’una minoria social”, la UCPC es configura amb “tradicions polítiques, científiques, culturals i revolucionaries que configuren la realitat nacional dels Països Catalans en nom d’una mal entesa modernitat i racionalitat científica”.

Cónsola ha visitat Eivissa convidat pel moviment cultural ‘Mal del Cap’, que per segon any consecutiu organitza les ‘Jornades Desobedients’. L’any passat aquestes jornades van comptar amb la presència de Miguel Felipe Ramos, el darrer presoner d’Espanya per complir pena de presó per delicte d’insubmissió, representants del col·lectiu de solidaritat amb el poble kurd ‘Azadí’, la directora de Pikara Magazine, June Fernández, o el sociòleg anarquista Carlos Taibo. Amb la xerrada d’aquest divendres vespre, ‘Mal del Cap’ inicia un nou cicle de Jornades Desobedients amb les que aquest col·lectiu pretén aprofundir en els detalls de la situació actual comptant amb algunes veus crítiques amb el sistema.

stats