UOB denuncia que els opositors docents no coneixen el perquè de les qualificacions

A Mallorca de 190 opositors per a 30 places, només 32 han superat la prova de Pedagogia terapèutica 

La sectorial d'Ensenyament del sindicat Unió Obrera Balear denuncia que es tornen a donar casos d'indefensió a les reclamacions per la qualificació de les proves. "La gent queda descontenta amb la nota, que és lògic, però el problema és la indefensió, perquè no els expliquen la nota", explica Josep Palou, membre de UOB. "No entenem aquest sistema, perquè els docents tenim clar que nosaltres sí que hem d'explicar les notes als nostres alumnes", afegeix.
 
Segons la convocatòria, els tribunals han de contestar les reclamacions per escrit, però sovint les respostes són vagues o genèriques. D'altra banda, Palou explica que no hi ha l'obligació d'atendre queixes presencials, "la Conselleria ho permet".
 
El sindicat assegura que ha rebut un nombre de queixes "bastant significatiu" perquè els tribunals no expliquen la nota que adjudiquen. Segons Palou, una atenció presencial "com fan alguns tribunals per iniciativa pròpia" hauria de ser obligatòria per dotar el procés de transparència i "esvair les sospites de mala praxi".
 
UOB posa l'exemple el cas de Pedagogia terapèutica a Mallorca, on de 190 opositors per a 30 places només 32 han superat les proves. S'hi han presentat més de 50 reclamacions i totes s'han desestimat amb explicacions imprecises que qüestionen l'instrument d'avaluació.
 
"Molts de tribunals aproven la xifra igual o semblant al nombre de places, però hauria d'aprovar tothom que s'ho mereixés", explica el representant del sindicat. "El principal objectiu de la Conselleria és acabar el procés aviat".

Segons UOB, la Conselleria "ha decidit eliminar les reclamacions després de la primera prova, també en contra del nostre parer, una mesura per guanyar temps que obliga a esperar que acabi la segona prova". Si l'objectiu principal és acabar aviat, difícilment un tribunal aprovarà una reclamació a la primera prova, que donaria dret a examinar-se de la segona fora del calendari previst. De fet, a hores d'ara, no ens consta cap reclamació que hagi prosperat.
 
Cal recordar que aquest model d'oposicions es decideix des del Ministeri.
 

EDICIÓ PAPER 24/02/2019

Consultar aquesta edició en PDF