La UIB renova el 88% dels membres electes del seu Claustre

Per la seva banda, els estudiants han triat els seus 48 representants del Consell d’Estudiants

La UIB ha publicat aquest divendres els resultats de les eleccions de representants al Claustre i al Consell d'Estudiants. El Claustre ha renovat el 88% dels seus membres. S'han elegit 212 dels 240 membres electes, corresponents a tres categories: els professors doctors amb vinculació permanent a la Universitat (grup A: 123 representants, participació: 60%), la resta de personal docent i investigador (grup B: 29 representants, participació: 4,36%) i estudiants (grup C: 60 electes, participació: 10,7%). 

El mandat dels representants electes dels grups A i B és de quatre anys, mentre que el dels representants del grup C és de dos anys. La primera reunió del Claustre de la UIB amb els nous membres se celebrarà dins el primer trimestre de l'any 2019.

Per la seva banda, els estudiants també varen elegir els seus representants al Consell d’Estudiants, que tindran un mandat de dos anys. Es tracta de 48 membres repartits entre cada estudi de grau i també cinc de postgrau.

Només en els casos de Fisioteràpia i Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural no s’hi han presentat candidatures. Els estudis amb major participació han estat els d’Enginyeria Informàtica, amb un 34,64%, i la participació més baixa s’ha produït als estudis d’Administració d’Empreses, amb un 4,34%. La participació mitjana ha estat del 12,5%.

Està previst que el plenari del Consell d’Estudiants es reuneixi per a la seva constitució el primer trimestre de l’any 2019. Serà llavors quan elegeixi la comissió permanent.

Elecció dels candidats

S'ha de tenir en compte que l'elecció dels candidats es va realitzar només a les circumscripcions en les quals es presentaren més candidats que llocs a cobrir. En aquelles on el nombre de candidatures presentades era igual o inferior al nombre de llocs a cobrir, la Comissió Electoral va proclamar automàticament els candidats presentats.

Així, els àmbits en els quals el professorat del grup A havia d'elegir els representants al Claustre eren els corresponents a tots els departaments de la Universitat, excepte el Departament de Medicina (en constitució), en el qual tots els integrants votaren de forma anticipada.

Al Consell d'Estudiants hi havia eleccions en les circumscripcions d'Administració d'Empreses, Economia, Dret, Biologia, Bioquímica, Física, Química, Estudis Anglesos, Filosofia, Història, Història de l'Art, Llengua i Literatura Catalanes, Llengua i Literatura Espanyoles, Pedagogia, Psicologia, Enginyeria Informàtica, Enginyeria Telemàtica, Matemàtiques i Turisme al campus.

Què és el Claustre i el Consell d'Estudiants 

El Claustre és el màxim òrgan de representació de la comunitat universitària i el presideix el Rector. És format per un màxim de 300 membres claustrals, dels quals 240 són electes, i la resta, nats (Rector, el Secretari General, els vicerectors, el Gerent, els degans i directors d'escola, els directors de departament i el president del Consell d'Estudiants).

És el màxim òrgan de representació estudiantil al nivell universitari. És format per un representant per estudi oficial de grau, els alumnes claustrals representants al Consell de Govern i una representació dels estudis oficials de postgrau.

El Consell d'Estudiants, entre altres funcions, administra el capítol d'estudiants del pressupost de la Universitat i representa els estudiants davant qualsevol institució o càrrec públic o privat, en tots aquells afers que siguin del seu interès.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF