UNIVERSITAT
Societat 11/01/2019

La UIB recompensà Pablo Escribá quan encara estava imputat pel cas Minerval

El Consell Social aprovà la concessió d’un complement que reconeixia la seva tasca investigadora

Maria Llull
3 min
Imatge d’arxiu del professor de la UIB Pablo Escribà durant el judici pel cas Minerval.

PalmaLa Universitat de les Illes Balears (UIB) va recompensar Pablo Escribá quan encara estava imputat pel cas Minerval. El Consell Social aprovà la concessió d’un complement retributiu d’estímul i reconeixement de l’excel·lència en investigació i transferència del coneixement (de 1.645 euros anuals) el 28 de març de 2018, mentre que el cas no va ser arxivat pel Jutjat d’Instrucció número 9 de Palma fins al 18 d’abril del mateix any.

“Va ser un tema polèmic i en vàrem parlar molt”, comenta Francesca Mas, presidenta del Consell Social de la UIB. “Molt pocs ens volguérem arriscar i ens hi oposàrem”, afegeix. De fet, a l’acta del 28 de març queda palesa l’oposició d’alguns integrants del Consell Social, com Joan Llobera, qui va demanar que aquest complement no s’aplicàs “fins a la resolució judicial”. “Queda clar que el Consell Social no és competent per denegar el complement, però és que ningú no ha demanat suspendre’l, sinó posposar-lo, perquè no podem jutjar si és correcte o no”, va manifestar Llobera durant la reunió, en la qual també va assenyalar que la persona competent per prendre aquesta decisió era el rector, Llorenç Huguet.

Segons la normativa, l’aprovació dels complements retributius dels docents i investigadors de la UIB ha de passar necessàriament pel Consell Social, encara que aquest òrgan no té cap poder de decisió. “Si s’han d’atorgar igualment, les discussions no serveixen de res”, afirma Francesca Mas, que en la reunió de març de 2018 va fer constar en acta que considerava “absurd que el Consell Social s’hagués de pronunciar sobre un tema reglat”.

L’aprovació del complement retributiu per a Pablo Escribá ja havia passat el tràmit del Consell de Govern que es dugué a terme el 20 de desembre de 2017. Escribá havia rebut el 18 de setembre una avaluació positiva del Consell de Direcció de l’Agència de Qualitat Universitària de les Illes Balears (AQUIB), requisit imprescindible per continuar endavant amb els tràmits. Però el vistiplau no va estar exempt de polèmica, ja que aquest organisme havia demanat al Consell de Govern “que consideràs una suspensió de la tramitació del complement al doctor Escribá Ruiz, tenint en compte els fets que són objecte d’un procés judicial”, segons indica l’acta del 20 de desembre. Finalment, la proposta d’atorgar el complement retributiu va ser aprovada amb 16 vots a favor, 4 en contra i 6 abstencions.

Una vegada atorgat el complement, que es revisa cada 6 anys, la Conselleria d’Educació del Govern és l’encarregada del finançament. “Respectam el criteri de la UIB”, assenyalen en aquest sentit fonts del Govern.

Possible sanció administrativa

El cas Minerval va esclatar el 7 d’abril de 2017, quan la Policia Nacional va detenir cinc persones, entre les quals hi havia els professors de la UIB Pablo Escribá i Xavier Busquets, per haver venut un fals medicament contra el càncer anomenat Minerval.

El cas va ser arxivat per segona vegada l’abril de 2018, ja que el jutge Enrique Morell va descartar el delicte d’estafa perquè les persones que varen prendre Minerval varen ser conscients que es tractava d’un fàrmac experimental i que podia no donar resultats. Malgrat això, Morell va donar testimoni a la Conselleria de Salut per si existien motius per obrir un expedient administratiu sancionador. Cal recordar que aquest medicament es va comercialitzar sense les autoritzacions obligatòries, encara que Escribá se n’ha defensat sempre al·legant que es tractava d’un nutracèutic.

Finalment, la Conselleria de Salut va comunicar el 8 de gener l’obertura d’un expedient administratiu, que podria implicar una sanció d’entre 600.000 i 1 milió d’euros per una falta greu, segons està tipificat a la Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris.

Aquest procediment, que la Conselleria no va poder iniciar abans que finalitzàs el tràmit judicial, es pot perllongar durant els pròxims mesos.

Criteris objectius, al marge de l’ètica del docent

El vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals de la UIB, Jordi Llabrés, reconeix que la concessió del complement retributiu a Pablo Escribá “no va passar com la resta”, a causa de la polèmica que va generar. Malgrat tot, Llabrés considera que “jurídicament era complicat oposar-s’hi”. “Es tracta d’una retribució objectiva en funció d’una activitat científica, que no depèn del parer dels integrants del Consell de Govern o del Consell Social”, assenyala. “La normativa s’ha de complir i Escribá, que investiga des de fa 30 anys, complia els requisits de publicacions científiques”, continua Llabrés. El vicerector considera que altres qüestions, com la seva imputació, no entren en aquesta concessió. “Si fa altres coses, no li toca decidir a la comissió que jutja el complement”. Així i tot, l’expedient informatiu intern que la UIB obrí pel cas Minerval “continua obert”.

stats