La UIB manté l'Honoris Causa al biòleg Ayala, acusat d'assetjament sexual

El científic ha estat denunciat per quatre casos d'abús de professores i alumnes i ha hagut de dimitir dels seus llocs de treball a la Universitat de Califòrnia Irving

La Universitat de les Illes Balears no retirarà finalment  l'Honoris  Causa a  Francisco  J.  Ayala , científic mundialment reconegut acusat d' assetjament  sexual per part de quatre professores i alumnes. La UIB va anunciar a final del passat mes de juny que si es confirmaven les acusacions, retirarien  l'Honoris  Causa al biòleg  Ayala . Aquest dimarts, però, després d'estudiar dos informes jurídics elaborats per la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat del País Basc, el Consell de Govern de la institució ha decidit mantenir la distinció al científic.

L'informe elaborat des del passat juliol, ha conclòs que "no es troba cap causa suficient per iniciar un procés de revocació", expliquen des de la UIB. El Consell de Govern de la institució ha decidit fer cas del document i no participar més en l'assumpte, i el rector, davant l'acord de tots els membres presents de la reunió i  sense  objeccions per part de cap d'ells, ha donat per tancat el tema i s'ha continuat amb l'acta del dia.

La decisió de la UIB és similar a la d'altres universitats espanyoles. En total, són onze les universitats que han reconegut Francisco  J.  Ayala  amb  l'Honoris  Causa. Segons expliquen des de la UIB, durant aquests mesos han estat en contacte amb aquestes  institucions  en relació amb les acusacions contra el biòleg per quatre casos d'abús de professores i alumnes. 

Expulsat de la Universitat de Califòrnia Irving

La Universitat de Califòrnia Irving (UCI) va obligar a Ayala a dimitir de tots els llocs de treball que ocupava en el centre després de constatar que quatre dones varen acusar el prestigiós biòleg d'assetjament. La universitat californiana va dur a terme una exhaustiva recerca entre novembre de 2017 i maig de 2018 i que va incloure entrevistes a més de seixanta testimonis del centre, a més de les denunciants.  Les denúncies foren només  en l'àmbit intern  i no han passat a l'àmbit judicial.

El rector de l'UCI, Howard Gillman, es va disculpar en un comunicat perquè aquestes quatre dones "varen experimentar un comportament inadequat per part d'un membre de la facultat". El nom d'Ayala ha estat també eliminat de l'Escola de Ciències Biològiques i de la Biblioteca de Ciències, així com de les beques de postgrau, els programes acadèmics i les càtedres d'investidura.

Francisco J. Ayala és membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units i guanyador de la medalla nacional de Ciència nord-americana. De 84 anys i amb doble nacionalitat espanyola i nord-americana, és considerat un dels grans experts del món en evolució. És exsacerdot dominic, va estudiar Filosofia, Teologia i Física a la Universitat de Salamanca i Genètica i Biologia a la de Columbia (EUA).

Ayala ha destacat mundialment per haver resolt amb arguments filosòfics i biològics el conflicte entre religió i ciència, especialment en el camp de l'evolució de les espècies i, en concret, de l'home. Per aquesta investigació va ser reconegut amb el premi Templeton, el guardó de major dotació econòmica del món (1 milió de lliures), que reconeix personalitats internacionals per la seva contribució al diàleg entre la ciència i la religió. Així mateix, Ayala també ha duit a terme importants recerques sobre els protozous paràsits, la malària, la malaltia de Chagas, la leishmaniosi i l'anomenada malaltia del son africana.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF