La UIB és a l'Antàrtida per estudiar l'efecte del canvi climàtic sobre les plantes

Dos joves investigadors del Grup de Recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies de la UIB viatgen a l'Antàrtida per continuar un estudi iniciat l'any passat

Els investigadors predoctorals Alícia Perera i Miquel Nadal, membres del Grup de Recerca en Biologia de les Plantes en Condicions Mediterrànies, són a l’Antàrtida continuant la campanya d’estudi de la fisiologia de les plantes iniciada l’any passat per altres companys del mateix grup d’investigació. La campanya s'emmarca dins del projecte del Pla nacional 'Bases mecanísticas para la compensación entre fotosíntesis y tolerancia al estrés: completando lagunas de conocimiento para la Biología Evolutiva y la Biotecnología de Plantas'.

Tot i que la recerca dels dos investigadors pertany al mateix estudi, el recorregut que fan no és el mateix. Miquel Nadal va navegar durant una setmana en un buc de l’armada xilena fins que l’1 de febrer va arribar a la base polonesa Arctowski, a l’illa Rei Jordi. Allà, juntament amb un equip xilè, que és col·laborador del projecte, estudia com respon la fotosíntesi de les plantes a condicions de canvi climàtic. L’estudi es duu a terme utilitzant unes cambres obertes instal·lades ja fa anys per l’equip xilè, que simulen un increment permanent de temperatura de 4°C.

D'altra banda, Alícia Perera va arribar, també l’1 de febrer, a la recentment inaugurada base espanyola Juan Carlos I, a l’illa Livingston. Allà forma part de la campanya del Comitè Polar Espanyol, on s’ha iniciat un nou experiment per entendre com s’adapten les plantes antàrtiques a l’elevada radiació ultraviolada. Per poder-ho dur a terme s’han instal·lat uns filtres al camp que eliminen una bona part d’aquesta radiació.

Les conclusions dels dos investigadors, juntament amb els resultats dels estudis realitzats l’any anterior, serviran per entendre i preveure possibles canvis en la distribució de la vegetació antàrtica en resposta a futures pertorbacions i canvis climàtics.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF