Trucs per estalviar electricitat

Il·luminació, ventilació, climatització i aïllament, quatre factors clau per ser més eficient a la llar

En l'actualitat, el 60% del parc d'habitatges espanyol té més de 25 anys i presenta  condicions molt deficients en termes energètics. L'energia consumida en edificis és  major a la del transport i el sector de la indústria, segons dades de l'Institut per a la  Diversitat i l'Estalvi d'Energia. L'energia es perd en gran part a través de sòls, finestres i cobertes. Concretament, el 30% de l'energia s'escapa per la teulada i  el 25% per les parets. Davant aquesta problemàtica, gran part dels espanyols tem la  pujada de la llum, perquè dos terços del consum total van lligats als sistemes de  climatització (calefacció i aire condicionat).

El portal Habitissimo ha elaborat un article en el qual dona un seguit de consells per estalviar electricitat. En aquest article es destaca que "l a il·luminació, la ventilació, la climatització i l'aïllament són aspectes clau per a una millor eficiència energètica. Encara que en primera instància les obres puguin resultar de  gran magnitud, asseguren el benestar a la llar i són una inversió en qualitat de vida".

Aïllament

Habitissimo , plataforma líder en reformes, estableix que els elements que habitualment  han d'intervenir són les instal·lacions tèrmiques, l'envolupant de l'edifici, les finestres,  balcons, claraboies i els ponts tèrmics (aquelles zones on canvia la uniformitat  de la construcció, que causa pèrdues de calor).

Tenir un bon aïllament en parets i sostre pot arribar a reduir més d'un 30% les
despeses en refrigeració. Per assegurar-te que la calor no entra per aquestes parts de la teva  llar, aplica materials aïllants de la manera més adequada en cada situació. En  el mercat hi ha multitud de solucions, des de les més senzilles, com pintures que reflecteixen la  llum i desvien la calor, fins a les més sofisticades, com ara façanes ventilades.

Si aquestes  millores es fan en el marc d'una reforma integral, el cost no serà tan elevat. Per a  una obra de 30.000 i 40.000 euros, el pressupost s'encariria entre un 10% i un 20%,  però permetria a la llarga un estalvi mínim del 40%. Si l'habitatge és anterior als anys  vuitanta, la reforma pot brindar un estalvi energètic d'entre el 30% i el 80%, si és  posterior redueix la despesa entre un 30% i un 60%. A més, en el 80% dels casos l'aïllament  tèrmic també és acústic.

D'altra banda, el 25% de l'energia es perd a través de les finestres. Un correcte
aïllament no només de finestres, sinó també de marcs i tancaments evitaria aquest tipus  de pèrdues. Una de les millors opcions són les finestres amb sistema de trencament de  ponts tèrmics que integren un sistema aïllant contra l'entrada de calor. El preu  dependrà de la grandària, d'entre 200 € per una finestra i 900 € per les vidrieres corredisses del  balcó.

Climatització

L'aire condicionat també juga un paper fonamental en l'estalvi d'energia. Abans
de fer qualsevol compra és primordial estudiar la potència, la classificació energètica i  la pressió sonora. Respecte de la classificació energètica, aquells qualificats com a A+++ són  els més eficients. En termes energètics, els que incorporen tecnologia  inverter  són els  més recomanables, perquè tenen menor consum, aconsegueixen l'energia desitjada més ràpid  i presenten major silenci i durabilitat. La tecnologia  inverter  pot suposar fins a un  estalvi d'un 25% en la factura de la llum.

Tendals

Els tendals aporten privacitat i permeten que la nostra llar s'aïlli de la calor a l'estiu. Un  tendal de qualitat pot reduir l'escalfament fins a deu graus i evitar l''efecte lupa', ja que detenen la radiació abans de creuar el cristall i l'energia solar no arriba a entrar a l'habitatge. En el moment de triar la lona cal tenir en compte que com més gruixut  sigui el teixit, més llum bloquejarà, i que una bona lona és capaç de bloquejar del 90% al 100%  dels raigs UVA. El preu mitjà de la instal·lació d'un tendal enrotllable de tres metres d'ample  és de 350 euros, segons els pressupostos registrats a  Habitissimo  i el temps estimat  per a la instal·lació és d'un dia. D'aquesta manera, en reduir l'escalfament de la casa  també s'usarà menys aire condicionat i la casa no tindrà una alta calor concentrada  durant la nit.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF