INUNDACIONS AL LLEVANT
Societat 14/10/2018

La riuada ha afectat més de 300 cases a Sant Llorenç

La tempesta de llevant ha generat prop de 4.000 tones de deixalles de les zones inundades i ja s'han identificat 324 cotxes afectats

Carles Tudurí
4 min
El mal temps dificulta les feines de localització del menor desaparegut.

Sant LlorençAquest diumenge els serveis d'emergències i l'Ajuntament de Sant Llorenç han fet un primer balanç de les pèrdues materials. Aquesta primera valoració ha determinat que la riuada de llevant ha afectat més de 300 cases de Sant Llorenç i des de dijous ja s'han retirat prop de 4.000 tones de deixalles a les zones afectades, amb quasi cent viatges a les instal·lacions de Tirme. A més, encara es troben molts d'animals morts al torrent.

Respecte als cotxes, la xifra és de 324 vehicles identificats, però segons ha assegurat el batle de Sant Llorenç a l'ARA Balears, "encara hi podria haver 12 automòbils dins l'aigua", per tant la xifra podria augmentar.

Aquest matí s'han incorporat més efectius a la recuperació de les zones afectades, ja que diumenge es va donar descans a bona part del dispositiu, que s'ha centrat principalment en la recerca del nin desaparegut.

La Direcció General d'Emergències ha activat a més l'Índex de Gravetat 1 del pla especial Meteobal, per possibles pluges i tempestes a Mallorca i Menorca, i demana molta precaució, davant el pronòstic meteorològic d'aquest diumenge i l'alerta taronja activada per l'Agència Estatal de Meteorologia.

Operatiu de recerca

La recerca del nin desaparegut durant les inundacions del Llevant va permetre trobar dissabte una motxilla seva dins la mar, a la zona de Cala Morlanda, per la qual cosa diumenge l'operatiu s'havia de centrar ara en la hipòtesi que el cos estigui en aquesta àrea.

Un total de 201 persones intensifiquen la cerca per terra, mar i aire del nin, com a part d'un equip compost per devers 300 efectius que continuen treballant sobre el terreny. A la mar actuen tres equips del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i dues embarcacions, amb el suport de dos helicòpters, ha informat el 112. També col·laboren efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de Salvament Marítim amb un altre helicòpter. A terra, la cerca per part de la UME, Guàrdia Civil, Bombers de Mallorca i Bombers de Palma es duu a terme al torrent.

Cladera ha indicat que s'ha aprofitat aquest diumenge per donar descans a part de l'operatiu, ja que les feines de neteja han avançat molt gràcies a la participació dels voluntaris.

Sobre la recerca del nin, Cladera ha assegurat aquest diumenge que no s'aturarà fins que es pugui localitzar. També ha indicat que participaran en l'operatiu especialistes que aportaran càlculs matemàtics per ajudar a precisar on pot ser el cos del nin.

Avançament de tasques

Cladera, en una roda de premsa a Sant Llorenç, va indicar dissabte que es va avançar molt en la neteja dels torrents i que se’n retiraren la majoria de vehicles arrossegats. Aquest fet ha permès descartar completament la possibilitat que el nin pugui ser a Son Carrió i, tot i que no s’abandonarà la feina als torrents de Sant Llorenç, els indicis apunten que el cos del nin és a la mar.

La cerca de l’infant arrossegat dimarts per la riuada a Sant Llorenç des Cardassar ja s’havia ampliat dissabte a la mar, a la zona de la desembocadura del torrent de les Planes, a més de fer-ho en diferents punts en uns dotze quilòmetres del llit, perquè fins ara aquestes tasques no havien obtingut resultats. Més de 200 persones varen participar en aquest operatiu per localitzar el cos de l’infant.

La Unitat Militar d’Emergències ja ha fet un replegament d’efectius, ja que les tasques de neteja han avançat molt i s’han presentat nombrosos voluntaris per continuar cooperant. Ahir prop de 400 persones varen arribar al poble per ajudar.

S’han habilitat tres abocadors per dipositar deixalles i uns altres tres per deixar els més de 300 cotxes afectats greument per les riades. Més de vint psicòlegs donen suport als veïnats dels pobles afectats i un equip d’aparelladors inspecciona cases afectades per veure si hi pot haver danys estructurals.

Accelerar les ajudes

El Govern va anunciar dissabte que sol·licitarà a les entitats bancàries que avancin els doblers de les ajudes de les empreses damnificades per les inundacions a Sant Llorenç i a altres localitats afectades del Llevant de Mallorca. Així ho va explicar el conseller de Treball, Iago Negueruela, durant la reunió amb empresaris, els quals li varen exposar les seves necessitats i varen fer recompte d’alguns dels danys patits dimarts vespre.

El conseller va visitar posteriorment, al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, alguns negocis locals afectats i va parlar amb els seus propietaris i treballadors. Tot i que encara s’està en fase de recompte, el total d’empreses que han sol·licitat algun tipus d’ajuda per fer front a les destrosses que han provocat les inundacions ja és de 26.

Negueruela va explicar que s’obriran dues línies d’ajudes: la primera destinada al petit comerç, que arribarà amb més facilitat, ja que es tracta d’aportacions més reduïdes, i la segona línia, a través d’Indústria, trigarà una mica més i haurà d’ajustar-se als programes d’ajuda a la inversió que té la Conselleria. La idea és sol·licitar la col·laboració dels bancs, que poden tramitar d’una manera molt més ràpida aquest tipus d’ajudes. Ja que, si els doblers han d’arribar directament de l’Administració, el procés serà més lent. Una vegada tramitades les ajudes i atorgades per les entitats financeres, els afectats tindrien un any per aportar la documentació pertinent per justificar les despeses realitzades.

Danys en zones rústiques

D’altra banda, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, va fer dissabte una visita a dues explotacions agràries, una de Sant Llorenç i una altra d’Artà, per conèixer de primera mà els efectes que ha tingut la catàstrofe en el sector agrícola i ramader. El conseller va destacar que no es tracta d’una zona de gran intensitat agrícola i que els danys se centren sobretot en l’esbucament de parets, casetes i reixes. Les inundacions també han provocat pèrdues de bestiar i d’animals de companyia, amb un balanç de 220 animals morts i 60 de recuperats vius, tant animals de granja, com porcs, gallines i ovelles, com alguns animals domèstics.

El conseller Vicenç Vidal va destacar que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha tractat la gestió de les inundacions de la mateixa manera que si fos un incendi i que hi ha participat amb tots els efectius possibles. S’hi ha aportat maquinària pesant per a la neteja dels torrents, a més de tècnics i personal de l’Ibanat, que ha col·laborat en tota classe de tasques de neteja i restauració d’infraestructures danyades.

stats