Troben cabells tenyits de fa més de tres mil anys a la cova de Biniadrís

Dues arqueòlogues de la Universitat de Granada investiguen un centenar de cossos inhumats a la gruta menorquina 

Arqueòlogues de la Universitat de Granada han identificat una sèrie de rituals funeraris sense precedents que varen ser duits a terme entre finals del segon i principis del primer mil·lenni abans de Crist a la cova de Biniadrís de Menorca i que incloïen els primers cabells tenyits en color vermell. 

Segons ha informat aquest dimecres la  Universitat de Granada, les excavacions han permès trobar pràcticament un centenar de cossos inhumats a la gruta i reconèixer una sèrie de cerimònies fúnebres com el tenyit dels cabells de color vermell, la ubicació estratègica dels cossos al centre de la cova, l'ús d'elements ceràmics en els rituals i l'obertura d'orificis en el crani (trepanació).

La cova analitzada, situada cronològicament a l'edat de bronze, va ser usada fa entre 3.300 i 2.600 anys com a recinte funerari per diferents societats, fet que contribueix al seu caràcter únic, segons les investigadores del departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Granada Eva Alarcón García i Auxilio Moreno Onorato, que han liderat aquest treball.

 

No hi ha precedents d'aquest tipus de pràctiques socials a la península Ibèrica, segons les investigadores, que expliquen que la persona inhumada era col·locada en el centre de la cova i participaven en el conjunt del ritual coses tan variades com elements vegetals (branques i troncs de fusta) i recipients ceràmics, que "hi varen jugar un paper rellevant".

Segons les arqueòlogues, un dels moments més significatius del ritu devia ser quan es tenyien els cabells de les persones inhumades. El ble de cabells vermellosos devien tenir un caràcter simbòlic per a aquests grups socials: "Es tallaven de manera perfecta per ser dipositats després en recipients de diferents grandàries i materials diversos: metall, cuir i fins i tot fusta, i eren amagats en determinats racons de la cova", expliquen.

Els cadàvers s'inhumaven vestits, segons les investigadores, que durant les excavacions han descobert botons amb doble perforació, o senzilla i central, que presenten un ús perllongat en el temps, a més d'agulles i trossos de roba.

Fins ara s'han documentat cinc cranis foradats (orificis cranials perfectament realitzats), i tots ells estan en fase d'estudi.

A través de l'anàlisi del carboni 14 s'estan estudiant ara les restes de cabells i teixit de les peces dels cossos a la Universitat de Cambridge (Regne Unit), mentre que la de Granada treballa en l'anàlisi de residus en els recipients ceràmics.

L'objectiu de la recerca és resoldre els enigmes que plantegen els misteriosos rituals funeraris d'aquesta cova.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF