Societat 06/08/2018

Troben una trinxera de 70 metres i altres restes materials de la Guerra Civil a Son Servera

El projecte "Espais de la batalla de Mallorca 2017-2022" estudia la ruta de la batalla del Desembarcament de Bayo a l'inici de la Guerra Civil espanyola

Kike Oñate
2 min
Restes de casquet de bala a Ses Talaies.

Son ServeraEl grup d'investigadors format per historiadors, arqueòlegs i periodistes de les Illes Balears i Catalunya va concloure la seva campanya anual aquest diumenge, 5 d'agost, amb un balanç positiu. Segons ha informat a l'ARA Balears Manuel Aguilera, codirector del projecte, han trobat setanta restes materials entre casquets, metralla, trossos de projectils (tant de morter com de canons) i han identificat entre deu i quinze estructures militars, com nius de metralladora i una trinxera franquista de setanta metres de longitud.

La iniciativa té com a objectiu identificar, estudiar i protegir les restes arqueològiques de la batalla del Desembarcament de Bayo, ocorreguda a l'inici de la Guerra Civil espanyola a Manacor, Son Servera i Sant Llorenç. Aquest projecte té el suport del Consell de Mallorca i l'Ajuntament serverí. Aquestes zones, moltes en mans privades, no han estat mai objecte d'un estudi arqueològic que recuperi els espais i els vestigis de la batalla.

Segons informen els responsables del projecte, l'equip està format per catorze voluntaris de diferents universitats de les Illes Balears (UIB i CESAG) i de Catalunya (UPF i UB). Els directors són els doctors Gonzalo Berger i Manuel Aguilera.

"L'any passat vàrem fer la primera campanya, però no teníem autorització del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca per recollir les restes que vàrem anar trobant", explica Aguilera. Enguany, segons comenta, han pogut agafar fins a una setantena d'objectes i han identificat i documentat amb GPS i mapa nombroses estructures militars.

"L'objectiu és poder arribar a fer un centre d'interpretació i rutes de turisme de Memòria per conèixer com va ser l'escenari de batalla", apunta el director de la iniciativa.

Com es pot llegir al blog que han obert per difondre el seu treball (www.batallademallorca.com), entre el 16 d’agost i el 4 de setembre de 1936 una expedició militar procedent de Barcelona va desembarcar a la costa est de Mallorca, entre Son Servera i Portocristo. Les fonts apunten que varen desembarcar 4.000 milicians (la majoria catalans però també altres espanyols i estrangers) i més de 200 deixaren la vida a l'illa. Durant vint dies s'enfrontaren per terra, mar i aire a les forces franquistes de Mallorca fins que reberen l'ordre de reembarcar i de tornar a la península.

Al blog també expliquen que es faran treballs d'arxiu i de memòria oral, és a dir, entrevistes personals. L'equip té un email mitjançant el qual les persones que vulguin ajudar en la recerca es puguin posar en contacte amb el grup de recerca: batallademallorca@gmail.com. A més, estan actius a Twitter i Instagram.

stats