Els treballadors afectats per un ERTO tindran dret a l'atur

Podran rebre la prestació encara que no tinguin el període de cotització mínim

Els treballadors afectats per un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), provocat a causa de la crisi del coronavirus, tindran dret a rebre la prestació de l'atur encara que no tinguin el període de cotització mínim. El temps que es rebi la prestació no computarà i la pròrroga serà automàtica, segons indica l'agència Efe en un comunicat.

El decret llei aprovat fa que tots els ERTO es considerin de força major si són provocats per les mesures adoptades per combatre el coronavirus i es resoldran en un termini màxim de set dies. Seran considerats de força major tots aquells que tinguin com a "causa directa" la pèrdua del negoci per les mesures posades en marxa pel Govern, l'aïllament preventiu o el contagi de la plantilla.

En qualsevol d'aquests casos, les empreses que es vulguin acollir a un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació hauran d'enviar a l'autoritat laboral un informe on expliquin les circumstàncies que han provocat aquesta decisió. Una vegada rebut el document, l'autoritat laboral el resoldrà en un termini màxim de set dies.

Entre les circumstàncies excepcionals que poden justificar aquests canvis hi ha el tancament de centres educatius o residències i l'abstinència de qui s'encarregava fins ara de cuidar menors o persones dependents.

El decret afegeix també que la reducció de jornada no requerirà avís previ, i que podrà arribar fins al cent per cent de reducció, sense que els treballadors puguin ser sancionats o acomiadats.

EDICIÓ PAPER 23/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF