Societat 19/08/2013

Transformar el vi i el cava en perfum

Una emprenedora catalana uneix l'alquímia i el món vinícola per crear fragàncies exclusives

Selena Soro
3 min
(01) La perfumista Núria Cruelles a les vinyes d'Alella. 
 (02) L'alambí i la destil·ladora, eines bàsiques en el procés  de transformar el cava  en perfum.

Alella"Volia ser capaç de desxifrar un vi, de llegir-ne les notes olfactives i descobrir la història que tenia al darrere". La passió pel món del vi va portar Núria Cruelles, una perfumista i sommelier rapitenca, a tirar endavant un projecte pioner a tot el món: ha aconseguit unir dues disciplines -la perfumeria i l'enologia- que, tot i tenir tantes coses en comú, fins ara no havien estat mai tan a prop.

La seva fita, transformar el vi i el cava en perfum. Però compte, no es tracta de fer servir vi per perfumar-se, ni "de fer olor de cava", avisa Cruelles, "sinó de traslladar les sensacions que sentim quan degustem un bon vi". Per aconseguir-ho, ha de desgranar tots els ingredients del vi i del cava -des del terreny on ha crescut la vinya fins al tipus de barrica on ha envellit- per trobar el seu equivalent olorífic. Un procés que requereix molta dedicació, molt olfacte i molt talent.

De la vinya al laboratori

El perfum del vi o del cava té tres acords. Junts, formen la piràmide olfactiva del perfum: les aromes primàries, les secundaris i el buquet.

El tipus de raïm que s'ha fet servir per elaborar el vi es tradueix en les aromes primàries de la fragància. Cada varietat, explica Núria Cruelles, troba al laboratori del perfumista el seu equivalent olorífic. El macabeu, per exemple, que es fa servir per elaborar el cava, s'evoca amb aromes de poma verda; el cabernet sauvignon, per la seva banda, es reprodueix amb pebrots, pebre, mora i tòfona, i el chardonnay , amb plàtan i préssec.

Quan el vi parla de la seva elaboració -de la fermentació alcohòlica- parla de les aromes secundàries. Com més sucre hi ha al raïm, més alcohols es produeixen de cadena llarga, acetats, èsters i àcids que, en llenguatge planer, equivalen a notes de pinya, maduixes, i cítrics. La temperatura i els llevats també són molt importants per a les aromes secundàries.

El buquet, finalment, és la part que revela el secret de la criança i l'envelliment del vi. Si ha reposat en barrica, la fusta aportarà notes de cafè, xocolata, sucre cremat, toffee i coco o vainilla, depenent de si la barrica és de roure francès o americà. Si ha reposat en la mateixa ampolla, en canvi, el buquet pot traduir-se en aromes de cavalleria, cuir i suor, notes que apareixen en obrir l'ampolla i que desapareixen en ser oxigenades amb el contacte amb l'aire. I si s'ha criat sobre pòsits, el buquet correspondrà a notes de brioix i pastisseria.

En definitiva, afirma la perfumista, "es tracta de trobar la història darrere del vi, de descobrir-ne tota la biografia".

Per extreure les aromes del raïm i estudiar-les al laboratori, Cruelles fa servir una tècnica analítica anomenada SPME (microextracció en fase sòlida), que permet capturar els compostos químics aromàtics. Per fer-ho, la perfumista utilitza una fibra de silici que li permet extreure els components volàtils que els grans de raïm o el vi desprenen.

El color i la sensació del cava

Si mai us heu preguntat de què fa olor una vinya on s'elabora el cava, Cruelles té la resposta: "De la frescor dels cítrics, de la timidesa de l'aranja, de l'expressivitat de la pinya, de la sucositat de la pera, de l'acidesa de la poma verda, de brioix i de la sensualitat de la flor blanca de tarongina".

Tots aquests elements estan presents en el perfum del cava gràcies als olis essencials, l'ingredient imprescindible per traslladar tots els detalls de la vinya al perfum que, des del tipus de raïm fins a les notes minerals del terreny, formaran part de la fragància final, única i d'un color entre daurat i groc pàl·lid, el color dels olis essencials i, evidentment, del cava.

Activar la creativitat

"El meu propòsit és sortir de la rutina; activar la imaginació i la creativitat i donar a la gent un producte que encara no hagi vist", comenta la sommelier. Per això aquests mesos enllesteix els últims detalls del seu perfum del cava, que ja ha patentat. "L'he pensat per a un públic curiós, amb ganes d'experimentar i de provar coses noves, que tingui interès per tot el que és artesanal i se senti atret pel món de les olors", afegeix. Dins d'aquest públic hi poden cabre des de particulars que busquen un producte exclusiu fins a empreses del sector del perfum del vi i del cava que volen oferir experiències diferents als seus clients. "En definitiva, es tracta de poder viure i degustar el món del vi d'una manera completament nova, que posi en joc els cinc sentits", conclou la perfumista.

stats