Tractorada contra el Govern per protestar contra l'aprovació de zones de protecció d'aus

Una quinzena de pagesos es manifesten amb el seu tractor davant el Consolat de Mar en suport a les queixes d'Asaja 

Una quinzena de tractors s'han manifestat aquest divendres davant el Consolat de Mar per donar suport a les crítiques de la patronal de pagesos  Asaja  contra l'aprovació de noves Zones d'Especial Protecció d'Aus (ZEPA) i l'ampliació d'algunes de les existents, ja que consideren que perjudica l'activitat agrària d'algunes zones afectades per aquest canvi de normativa.

En concret, l'Executiu aprovarà aquest divendres a Mallorca la ZEPA de la costa nord-oest amb 560,8 hectàrees; la de Maristany, amb 43,8 hectàrees; la del Pla de Vilafranca, amb 1,732,7 hectàrees; la del Pla del Blanquer, amb 861 hectàrees; la de Son Real, amb 908,6 hectàrees, i la del Massís de Randa, amb 2.142 hectàrees.

El Govern aprovarà nou noves Zones d'Especial Protecció d'Aus i n'ampliarà dues

El gerent d' Asaja , Joan Simonet, ha entregat una carta al Govern "per demanar-li que es torni enrere l'acord pres per declarar  ZEPA  a les zones agràries de Mallorca sense un consens amb els afectats directament". Abans de registrar aquesta petició, Simonet ha recordat que l'aprovació de les àrees que ja existeixen va generar molta oposició entre pagesos i ajuntament afectats i ha mostrat la serva sorpresa perquè la decisió anunciada aquest dijous per la conselleria de Medi Ambient s'hagi pres sense consultat els pagesos.

El responsable d'aquesta patronal agrària ha indicat que no estan en contra de totes les ZEPA, sinó només d'aquelles que  afectes a  les zones de producció agrícola i a les espècies cinegètiques. Ha explicat que no es creuen les promeses del conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, que en aquestes zones no es perjudicarà l'activitat agrícola.

"El conseller escolta i després fa el que vol. El pla de gestió d'aquestes zones no el farà ell, per tant no pot prometre res, perquè ell no hi serà quan comenci la gesti", ha afegit Simonet, que considera que aquesta decisió es podia haver debatut en el Consell Agrari que  tendrà  lloc la pròxima setmana.

En la carta entregada al Govern es destaca que "algunes d'aquestes zones afecten territoris eminentment agraris, especialment les que inclouen terrenys de Maria de la Salut, Vilafranca, Llucmajor, Porreres i Santa Margalida".

En cas que no es retiri aquesta declaració,  Asaja assegura que "ens veurem obligats a realitzar aquelles accions que democràticament es puguin fer en defensa dels drets i interessos dels agricultors i caçadors afectats".

Sobre la concentració de pagesos d'aquest divendres davant el Consolat de Mar, ha assegurat que està molt lluny de poder ser considerada una "tractorada", ja que una mobilització d'aquest tipus requereix una organització prèvia de setmanes. "La concentració d'avui ha estat espontània, de la   d'una  sèrie  de pagesos que s'han enfadat per l'anunci fet ahir per la conselleria", ha  comentat .

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF