Societat 02/03/2019

Toni Escandell: “Mostram una realitat de les Illes que la gent no es pot imaginar que hagi existit”

Cineasta especialitzat en rodatges a la natura

2 min
Toni Escandell: “Mostram una realitat de les Illes que la gent no es pot imaginar que hagi existit”

Què mostra aquest darrer documental?

Feim una història fictícia en què Darwin viatja per les Balears com ho va fer per les Galápagos i, així, repassam la flora i la fauna originària de les Illes des de la prehistòria fins a l’actualitat. Espècies que l’ésser humà no ha conegut, d’altres que es van extingir a causa de la seva arribada i d’altres que s’han extingit més recentment, com el vell marí, que Darwin encara hauria pogut trobar.

Per què li hauria agradat a Darwin conèixer aquestes illes que mostres?

Perquè amb la sargantana balear hauria pogut fonamentar la seva teoria de l’evolució tal com ho va fer a les Galápagos. Hauria pogut arribar a aquella conclusió perquè la sargantana va evolucionar de manera molt diferent a cada continent, i a cada lloc n’existeixen moltes subespècies. Avui és una espècie desapareguda a Mallorca i Menorca per culpa de la introducció d’espècies depredadores.

El documental fixa la mirada en una realitat de les Illes que pocs coneixen.

Sí, en mostram aquesta part més oculta. Perquè la gent no es pot imaginar que, per exemple, a Menorca hi havia un conill fa cinc milions d’anys que pesava 30 quilos i que no ha existit mai més. O tortugues gegantines com les que hi havia a les Galápagos.

Com ho feis per ambientar cada època?

Per exemple, amb la tortuga gegantina hem agafat imatges de tortugues de les Galápagos i les hem ‘disfressat’ una mica amb textures de vídeo que donen una ambientació antiga. Cada bloc del documental té unes tonalitats que miren de transportar l’espectador a cada època.

Quina creis que és l’actitud que s’ha de tenir per filmar la natura?

Tenir paciència i ser coneixedor de la natura. Cada animal té el seu caràcter i cada exemplar l’has de tractar d’una manera o una altra. Jo no puc dirigir els meus actors, llavors he d’intuir i avançar-me a allò que passarà, d’acord amb el guió que he preparat, encara que moltes vegades aquest guió acaba canviant perquè quan vas a filmar les històries de vegades no són com t’imagines.

D’on us ve l’interès d’unir natura i imatge?

La natura, des de molt petit, des que jo ni tan sols record ja els meus pares em contaven que anàvem amb el cotxe i ja anava pendent a la carretera per si veia algun animalet. I a fer documentals supòs que m’hi va inspirar molt Félix Rodríguez de la Fuente.

Supòs que créixer en un entorn com Menorca també us ha influït.

Sí. Menorca que té un seguit de característiques que la fan molt diferent de les altres illes. Hi ha com un mosaic d’ambients diferents que fan que, en un petit espai, hi trobis molta diversitat d’animals i plantes.

stats