Tomeu Riutord: "Quan tinguis un dubte no demanis ajuda, intenta resoldre'l tu mateix"

El fundador d'Ice Wave assegura que "no m'agrada ser empresari, em consider emprenedor i especulador"

Tomeu Riutord va néixer a Palma el 30 de juliol de 1986. És llicenciat en Farmàcia i INEF i té un màster en MBA (Mestratge en Administració d'empreses). La seva vida sempre ha estat lligada a dos mons: el futbol (actualment milita a l'Esporles de Tercera Divisió) i els negocis. Tomeu es defineix com un emprenedor incansable i la millor demostració d'això és que, tot i dirigir Ice Wave i un portal web, fa un doctorat, escriu un llibre i té un projecte immobiliari en marxa.

Qui és Tomeu Riutord?

Som una persona molt inquieta en l'àmbit de formació acadèmica, empresarial i vital. Jo continuu formant-me dia a dia, i mai no estic preparat per a tot. Tot i disposar de diferents empreses i dirigir Ice Wave, a mi no m'agrada ser empresari, jo em consider emprenedor i especulador.

Vàreu estudiar Farmàcia i després INEF, però finalment sou emprenedor. Per què no vàreu centrar els vostres estudis en allò que realment us agradava?

Jo sempre havia volgut fer Telecomunicacions però ma mare, la meva padrina, la meva tia i la meva cosina són farmacèutiques i el nivell de vida que havia vist a casa i la seguretat de tenir feina un cop acabada la carrera varen fer decidir-me per Farmàcia. Quan vaig acabar la carrera vaig llevar-me la 'pressió' familiar i vaig centrar-me en el que a mi m'agrada, l'esport, així que vaig estudiar INEF. El futbol ha tingut un pes molt important en totes les meves decisions, tant els destins i els estudis com el nivell de vida, i va ser aquest esport el que va dur-me a fer INEF.

Futbolista, farmacèutic i titulat en INEF, com us iniciàreu en el món empresarial sense tenir cap noció acadèmica?

El meu germà va muntar una web d'esports i va començar a tenir molts ingressos i jo vaig voler entrar també al negoci i vaig començar a muntar les meves pàgines webs. Així va ser com realment vaig descobrir que la meva passió era ser emprenedor. Quan començava, el meu germà em va donar el millor consell que m'han donat mai: "Quan tinguis un dubte no el demanis, intenta resoldre'l tu cercant informació". Gairebé deu anys després aquesta frase continua sent la base de la meva estratègia empresarial. Un cop vaig acabar INEF i amb el portal web en ple funcionament vaig decidir estudiar un màster en administració d'empreses per poder convertir-me en el que avui som: un emprenedor.

Com neix la idea de crear Ice Wave?

Jo, des que vaig estudiar l'MBA, tenia clar que tornaria a Mallorca per muntar un negoci i vaig dedicar tot un any a fer un llistat dels possibles negocis. Tot i que havia fet una llista basant-me en estudis de mercat, la població mallorquina... la gran idea va aparèixer quan vaig anar a un bar a fer un gelat amb un amic, vaig veure la planxa i vaig tenir clar que aquell era el negoci que volia muntar. Quan vaig arribar aquí el primer que vaig fer és posar fil a l'agulla i centrar-me en el meu negoci. Un any després vàrem obrir la primera tenda.

Quin és el futur d'Ice Wave?

Com tota franquícia, el futur d'Ice Wave és ser absorbit per una gran multinacional i jo no m'hi oposaré. Sabia on em ficava quan vàrem començar. Ice Wave no és més que un projecte més a la meva vida. Jo mai no em retiraré, com ja he dit tenc moltes inquietuds, no m'atur mai, només crem etapes i afront el meu pròxim repte, no sabria estar aturat mai, m'encanta la vida de l'emprenedor.

L'èxit d'Ice Wave ha canviat la vostra vida?

Sempre he estat una persona molt ambiciosa, però cada vegada intent ser-ho menys, perquè com més ambiciós som, menys feliç som. Per sort, he canviat la meva filosofia de vida: abans centrava tot el meu món a complir objectius i, tot i que tots es complien, no era feliç, vivia angoixat i amb ansietat constant. Després d'uns mesos en què els meus èxits empresarials no m'aportaven res més que problemes, vaig decidir fer un canvi complet a la meva vida. Ja no cerc complir objectius ni personals ni empresarials, simplement visc el dia a dia sense pensar en res més que fer allò que realment em fa feliç en cada moment.

Quina és la base de l'emprenedoria?

No tenir por a emprendre. Per ser un empresari has d'evitar la por, jo confii molt en mi mateix i sé que els meus èxits i els meus fracassos depenen únicament i exclusivament de mi. No m'agrada tirar-me a la piscina sense haver-ho pensat bé, però la por mai no ha de ser un motiu per no emprendre.

Llegeix més entrevistes d''Avui coneixem...

EDICIÓ PAPER 25/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF