REIVINDICACIÓ LABORAL
Societat 24/08/2018

Toc d’atenció de les cambreres de pis al nou govern de Sánchez

Kellys Unió Balear ha convocat per a aquest dissabte a l’horabaixa una concentració a la plaça d’Espanya

Kike Oñate
4 min
Toc d’atenció de les cambreres 
 De pis al nou govern de Sánchez

PalmaL’associació Kellys Unió Balear ha convocat per a aquest dissabte, entre les 19 i 21 h, una nova concentració a la plaça d’Espanya de Palma per “continuar lluitant” i aconseguir millores laborals per a les cambreres dels hotels. Les convocants expliquen que la manifestació té com a objectiu “donar a conèixer al govern de Pedro Sánchez que el conflicte continua vigent”. A més, volen recordar que Sánchez “ens va donar el seu suport abans de ser president”. També conviden tots els partits polítics a participar en aquest acte per “reivindicar el dret a una feina digna”.

El col·lectiu de les Kellys reclama un seguit de canvis dins el seu sector, que inclouen: aturar la sobrecàrrega de treball que sofreixen, el reconeixement de malalties derivades de l’esforç físic, la jubilació anticipada, la lluita contra l’assetjament de què són víctimes a vegades i la fi de l’externalització, que permet que els hotelers evitin els convenis col·lectius, cosa que afavoreix la precarització de la seva feina.

De fet, com s’explicarà durant la concentració, gràcies a les seves reivindicacions ja han assolit “petites fites”, com ara el reconeixement d’algunes afeccions com a malalties professionals.

Les conseqüències de ser Kelly

Segons Antonina Ricaurte, secretària i membre de Kellys Unió Balear, “els hotelers, per tal de vendre, tenen entre un 20 i un 35% de sobreocupació, cosa que suposa molta feina extra per a nosaltres”.

Tendinitis, epicondilitis, luxacions d’espatlla i inflamacions dels tendons són malalties no reconegudes que només la Seguretat Social cobreix; en canvi, “la mútua es desfà del problema afirmant que són problemes que sorgeixen amb l’edat”, explica Ricaurte. Les inflamacions dels tendons, per exemple, han de ser operades per evitar el dolor constant que els causen els moviments repetitius que fan treballant.

Només la malaltia del túnel carpià ha estat reconeguda. La resta de les malalties que pateixen a l’esquena seran estudiades i les dels membres inferiors potser també.

Per això, l’associació vol tornar a manifestar-se, perquè “moltes persones van als hotels i no s’adonen com funciona el manteniment i la neteja de les habitacions que ocupen”. D’aquesta manera, volen visibilitzar la seva situació, “perquè es creï una consciència i no les deixin segons com”, assenyala Ricaurte.

A més, la manifestació també té com a objectiu “donar a conèixer a les noves autoritats que el conflicte continua vigent”. Pedro Sánchez -explica la secretària- va dir que “ens ajudaria” i, de fet, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va visitar Mallorca per reunir-se amb sindicalistes de CCOO i UGT al Club Nàutic de l’Arenal.

Valerio es va mostrar molt interessada en el conveni firmat pel sector de l’hostaleria de les Illes Balears i destacà que ben aviat convocarien la taula sectorial per a la qualitat de l’ocupació a l’hostaleria.

El sorgiment de les Kellys

L’origen del nom del col·lectiu d’aquestes treballadores sorgeix com un acrònim que es va extreure de l’expressió las que limpian los hoteles. També anomenades cambreres de pis, són un col·lectiu majoritàriament femení sotmès a una càrrega de treball molt exigent. Fins que no s’han organitzat de manera autònoma, és a dir, desvinculades dels grans sindicats estatals, la seva situació no s’ha conegut.

Les Kellys són un col·lectiu que va sorgir fa tres anys per mostrar i canalitzar la lluita de les cambreres de pis. Segons el seu diagnòstic, els sindicats tradicionals “no feien la seva feina” i les assemblees de treballadores organitzades per elles varen ser una manera d’evitar les organitzacions tradicionals.

El moviment de les Kellys s’ha organitzat a través de nous grups, plataformes i assemblees, fora dels sindicats tradicionals, però això no és un fenomen exclusiu de les Balears. Les Illes són un dels llocs on té més pes la indústria turística i el sector hoteler, però també hi ha associacions de Kellys molt consolidades a Barcelona, la Costa Brava, el litoral del País Valencià i les Illes Canàries.

Les Kellys reconeixen que durant aquests anys de lluita han guanyat visibilitat, però denuncien que no han assolit drets. “Al final, només comptam pels vots i per la foto”, denuncià fa uns mesos a l’ARA Balears Nani Sánchez, portaveu de Las Kellys Mallorca i vicepresidenta de l’organització a escala estatal, però la seva queixa continua ferma.

Tanmateix, el cert és que el seu problema va arribar fins al Senat. La Comissió d’Ocupació de la cambra alta va emprendre el mes d’abril un debat sobre la situació laboral del col·lectiu, que actualment aplega prop de 100.000 persones d’arreu de l’Estat (gairebé totes dones), el treball de les quals consisteix a netejar diàriament una mitjana de 30 habitacions d’hotel, pagades, en molts casos, a dos euros cadascuna.

Tot i el debat i la trascendència pública de les seves reivindicacions, de moment no s’han fet els canvis legislatius i normatius que demanen, per exemple, a l’Estatut dels Treballadors.

Dues faccions consolidades

Fins ara, quan es parlava de les Kellys, hom es referia a un moviment ampli que mostra una unitat organitzativa per aconseguir les seves reivindicacions. Això és així, però com en tots els moviments, hi ha diferències. Existeixen dues organitzacions paral·leles que lluiten pel mateix, però cadascuna ho fa amb les seves particularitats, Les Kellys (verdes) i Kellys Unió Balear (blanques). Les primeres han decidit no anar a la manifestació d’aquest dissabte perquè “la nostra situació és prou coneguda, cal fer una passa endavant i manifestar-nos una altra vegada no servirà”, explica Nani Sánchez. D’ençà que sortiren per primera vegada als mitjans i les seves reclamacions es feren públiques, les Kellys han portat camiseta verda i s’han caracteritzat per ser una “associació autònoma” que “aposta per l’autoorganització” i que, segons indiquen en el seu manifest, “funcionam per grups de treball territorials i cadascun gestiona internament les seves portaveus”. En aquest sentit, Sánchez considera que “Kellys Unió Balear s’ha conformat que el salari estigui regulat amb el conveni d’hostaleria, però és una trampa, perquè això no hi ha ningú que ho vigili”. Afegeix que “és paper banyat, i que a l’hora de la veritat no es complirà”.

Pel que fa a l’acte, afirma que “per molt que ho neguin, l’any passat va ser orquestrat per CCOO i la UGT. De fet, va pujar a l’escenari un representant a donar-los les gràcies”, i per això no hi participaran.

Manifestació

Una concentració de les Kellys l’agost passat a la plaça d’Espanya de Palma.

stats