Terrasses plenes i alegria continguda: així ha estat el primer dia de Menorca a la fase 1

Es Castell allibera els seus ciutadans de passejar o fer esport en horaris tancats

Els bars són els protagonistes de la jornada a Menorca. L'entrada a la fase 1 del pla de desescalada del govern espanyol ha omplit les terrasses de ciutadans. El bon temps acompanya un dia marcat per les mesures de prevenció en aquests establiments, però també d'il·lusió per tornar a sentir-se com abans de la pandèmia. Així ho explica el propietari d'un cèntric bar a Maó, Raúl Fernández: "Torn a sentir-me útil i estic content de retrobar-me amb clients que són com la meva família". 

Per part seva, des de primera hora del matí Rafel Carreras i la seva parella ocupen una taula. Són els primers clients d'un forn de pa especialitzat en berenars. Afirmen que no tenen por i creuen que la pandèmia quedarà enrere en els pròxims mesos. "No ho hem pogut evitar, és una sensació estranya, perquè tothom et mira, i simplement fem un cafè amb una ensaïmada", assenyala Carreras. 

Les dades sanitàries acompanyen el moderat optimisme. L'illa suma el quart dia consecutiu sense nous contagis i només hi ha vuit casos en actiu. Des de l'inici del coronavirus hi ha hagut 112 positius, 92 dels quals han acabat amb altes hospitalàries. Les baixes xifres han provocat que el director esportiu de l'Hèstia Menorca de LEB-Plata, Miki Ortiz, hagi afirmat que "si l'ACB prioritza criteris de salut per escollir la seu per a la fase final de la Lliga Endesa, tenim avantatge respecte de la resta de ciutats competidores". 

Mentrestant, la vida a Menorca continua. En l'àmbit institucional, l'Ajuntament del Castell ha anunciat la supressió a tot el municipi de les franges horàries establertes per passejar i fer esport. D'aquesta manera, es Castell se suma al Migjorn, es Mercadal, Sant Lluís, Ferreries i els nuclis urbans de Maó. Les activitats es podran fer entre les 6 i les 23 hores, respectant sempre les mesures de seguretat indicades per les autoritats sanitàries.

Pluja d'euros

El Fons Menorquí de Cooperació destinarà 125.000 euros per al foment d'iniciatives i projectes locals que permetin des de Menorca "detectar noves tendències i generar coneixement per a la construcció d'un món post-covid-19 just i equitatiu". 

Així ho ha anunciat aquest dilluns l'entitat, que atorgarà una partida inicial de 100.000 euros a través d'una primera línia d'ajuts "postemergència i mitigació del covid-19", mentre que uns altres 25.000 euros s'habilitaran per a "microprojectes per un món millor en temps de post-covid-19".

Per altra banda, el Consell de Menorca avançarà al maig la convocatòria d'ajuts per a entitats esportives per un import de 146.000 euros. A més, la institució destinarà altres línies de subvencions per al sector, com els 115.000 euros a l'esport d'elit, a més dels 132.900 euros a delegacions esportives en edat escolar.

Mallorca, Menorca i Eivissa passaran dilluns a la fase 1 de desconfinament

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF