Societat 07/08/2018

Terraferida adverteix de la possible construcció d'una urbanització de luxe a Valldemossa

Alguns propietaris i especuladors locals contraris a la protecció estan intentant influir sobre l'equip de govern municipal per evitar que es protegeixi el terreny

Ara Balears
2 min
La ubicació, en vermell sòl urbanitzable de Son Mossènyer.

PalmaEl grup Terraferida ha advertit a través d'un comunicat de premsa l'interès que ha suscitat una zona de gran valor aferrada a la Cartoixa que podria ser arrasada per construir-hi 36 xalets de luxe. L'Ajuntament i una part de la propietat estan a favor de protegir-la, però alguns propietaris i especuladors locals estan intentant influir sobre l'equip de govern municipal per evitar que es protegeixi la zona, "sota l'amenaça de demandes milionàries i altres pressions personals", assenyalen els ecologistes.

El dilluns 13 d'agost hi haurà ple i l'equip de govern municipal vol dur a aprovació inicial la modificació del planejament. "Serà un dia clau per saber si Valldemossa conserva o no aquesta zona amb gran valor que manté inalterats els seus valors paisatgístics, agraris, etnològics i històrics", asseguren al comunicat. Aquesta zona rural està classificada com a sòl urbà.

"Si el projecte de Petit Deià ha permès edificar fins a 21 habitatges, el de Son Mossènyer permetria edificar 35 grans xalets de luxe sobre una superfície de 3,4 hectàrees a Valldemossa, un xalet cada 600 m²", afegeixen.

Valldemossa, un precedent positiu o negatiu

Segons ha destacat Terraferida, la disposició transitòria onzena de la Llei d'urbanisme permet als ajuntaments alterar el planejament, ja sigui per dur a terme una nova ordenació dels terrenys mantenint la condició de sòl urbà sense urbanització consolidada o per conferir-los una nova classificació com a sòl urbanitzable o sòl rústic. Al seu punt 5, a més, es pot llegir que "les desclassificacions de sòls urbans d'acord amb el que preveu aquesta disposició no donen lloc a cap indemnització, d'acord amb el que estableix la legislació estatal." El cas de Valldemossa, segons el col·lectiu, "és una prova de resistència per a la Llei d'urbanisme".

A més, critiquen el Consell de Mallorca, ja que és l'administració "qui finalment pot fer efectiva la protecció o urbanització definitiva d’aquest espai rural". En aquest sentit, reclamen que "els seus responsables podien haver evitat la urbanització de Petit Deià, però no es varen entendre i ara s’està edificant. Aquesta vegada no poden evitar la seva responsabilitat".

stats