TOCAR TERRA
Societat 30/08/2019

Temps de garroves

Mateu Morro
3 min
Temps de garroves

Els nous formatgers de Manacor

Hi ha tot un potencial a remoure si es consolida aquesta renovació formatgera

Manacor va camí d’esdevenir la nova capital mallorquina de l’artesania formatgera. En pocs anys han aparegut al seu terme una sèrie d’iniciatives ramaderes que han optat per la producció de qualitat i l’elaboració de formatges a la mateixa explotació, amb llet de cabra o d’ovella. La formatgeria Es Collet de Joan Gaià, els formatges Serra de Llodrà de Miquel Fullana i el formatge Cabrer de la formatgeria Es Pinaró de ses Monges, elaborat a Son Macià per Maria Francisca Sitges i Miquel Villalonga, són alguns dels exponents d’aquesta proposta, que ja constitueix una aportació molt interessant a un nou plantejament, més sostenible, d’entendre el maneig dels animals, la seva alimentació i l’elaboració acurada de formatges que cerquen aportar noves sensacions gastronòmiques. Hi ha tot un potencial a remoure si es consolida aquest nucli de renovació formatgera.

El preu de la garrova

L’èxit comercial se sosté per la capacitat d’aportar diversitat de productes

El garrover podria ser l’arbre del futur a Mallorca. No tan sols perquè du al seu darrere una tradició de conreu multisecular, sinó perquè està manifestant una enorme capacitat d’adaptació a les condicions climàtiques i una excel·lent resistència a les noves plagues vegetals. A tot això hi ajuda la bona evolució del preu de la garrova. L’èxit comercial de la garrova se sosté per la seva capacitat d’aportar una diversitat de productes que tenen una demanda creixent: els derivats de la polpa i els derivats del garroví. D’aquests dos components en surten productes útils i valuosos en alimentació, en cosmètica, en l’elaboració de gomes, en alimentació animal i en molts altres camps. Caldrà veure si aquesta situació dels mercats estimularà la realització de noves plantacions i la renovació de les pràctiques de conreu, a la vegada que s’intensifica la recerca i la renovació de la capacitat de transformació dels derivats de la garrova.

Es Garrover de Mallorca

El motor de la iniciativa va ser la passió per aquest fruit i pel paisatge mallorquí

L’any 2015 es va constituir l’empresa Es Garrover de Mallorca gràcies a l’empenta de Joana Verger, amb la finalitat de donar un valor afegit a la garrova, un producte “d’alta qualitat, local i ecològic”. El motor de la iniciativa va ser la passió per aquest fruit i pel paisatge mallorquí, començant pels pagesos, que en són l’ànima. Es Garrover de Mallorca, a més d’elaborar i comercialitzar els seus productes, ha duit a terme un interessant treball d’estudi de les varietats mallorquines de garrova a través de dues finques experimentals. Entre les conclusions del treball destaquen l’interès de la varietat vermella o vera per a la producció de garroví i el de la bugadera per obtenir polpa. Consideren la varietat duraió com la més equilibrada en valor comercial vistes les seves òptimes qualitats químiques, el seu rendiment en garroví i el seu contingut en polpa.

Maridatge d’estiu a la vinya

El celler Pep Cànoves i Sebastià Ordines va presentar els seus vins

Dissabte de la setmana passada es va fer el Pa amb oli d’estiu a la vinya, organitzat pel 7103 Petit Celler, de Santa Maria del Camí. El lloc on es va fer la trobada no podia ser millor: enmig d’una vinya de més de cinquanta anys, de merlot i mantonegro, prop dels costers del puig de Son Seguí, amb bona música i acompanyats amb bons productes gastronòmics de la terra. El celler Pep Cànoves i Sebastià Ordines va presentar els seus vins, caracteritzats per la voluntat de ressaltar les qualitats més genuïnes de les varietats autòctones de raïm i per una marcada propensió cap a la recerca i la innovació enològica que, per força, du a vins amb personalitat.

Agrorutes de les Balears

La informació està organitzada amb mapes, per tipus de producte o per zona

El portal web www.illesbalearsqualitat.es, gestionat per l’IQUA, informa de les Agrorutes, itineraris per donar a conèixer els aliments amb denominació de qualitat de les Balears a través de la possibilitat de visitar els llocs de producció o elaboració. Les Agrorutes permeten visitar els productors de les Illes, veure’n les instal·lacions i conèixer, mitjançant la conversa amb els pagesos i elaboradors, les característiques dels aliments de les Illes. La informació està organitzada amb mapes, per tipus de producte o per zona geogràfica, a partir dels quals es poden elegir i concertar les visites desitjades. De cada un dels productors hi figura una ressenya informativa, la ubicació, l’horari de visites i les dades de contacte.

stats