Continua l’ofensiva judicial contra Noguera pel lloguer turístic

Habtur comunica que el TSJIB ha admès a tràmit la seva querella

Nou episodi en la guerra contra el batle de Palma, Antoni Noguera, perquè vol limitar el lloguer turístic a la ciutat. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) ha admès a tràmit la querella presentada per Habtur contra la zonificació aprovada per l’Ajuntament. La patronal del lloguer turístic de les Balears veu aquesta decisió com “una passa crucial per poder continuar defensant els interessos de tots els ciutadans” i al·lega que la zonificació és absolutament “restrictiva, no segueix criteris objectius i, per tant, no té solidesa jurídica”. Habtur exposa que fins ara cap ajuntament del territori espanyol havia prohibit mai el lloguer vacacional en habitatges plurifamiliars com s’ha fet a Palma. Des de la patronal estan d’acord que s’ha de posar un límit de places, però asseguren que ha d’anar acompanyat d’una borsa rotativa que permeti que aquelles que es donen de baixa siguin ocupades per nous actors. “Per frenar la massificació turística no es pot posar el focus només en un sector. Cal tenir en compte que el lloguer vacacional representa només el 7% de la pressió demogràfica a les Illes el mes d’agost, el de major afluència. El 60% de les pernoctacions es produeixen en establiments hotelers, mentre que només un 17% es fan en habitatges de lloguer turístic”, afirmen.

Fevitur

Cal recordar que el 15 de febrer el Jutjat d’Instrucció número 5 de Palma ja va admetre la querella de la patronal espanyola del lloguer turístic Fevitur en contra de Noguera per la prohibició del lloguer vacacional en edificis plurifamiliars. Segons la patronal, Cort hauria fet “informes urbanístics completament arbitraris i que no s’ajustaven a la realitat” amb la intenció de culminar el “pla preconcebut” d’eliminar el lloguer turístic a Ciutat.

Per la seva banda, el batle de Palma va acusar els grups de pressió de voler governar i va subratllar que no faria “ni una passa enrere”. Noguera va manifestar que durant tota la legislatura s’ha anat repetint un modus operandi “contra l’interès general i la voluntat democràtica dels ciutadans” impulsat per alguns sectors de poder que no estaven d’acord amb les decisions polítiques dels governs d’esquerra en distintes institucions de les Balears.

El batle va contestar ahir per Twitter el comunicat d’Habtur, que deia que la prohibició del lloguer turístic en habitatges plurifamiliars és “injusta, salvatge i radical” i que més del 53% de l’oferta de lloguer vacacional havia “desaparegut” a Palma. Noguera va respondre: “el que obvia intencionadament Habtur és que el 53% de l’oferta que ha disminuït sempre ha estat il·legal” i va definir de “molt bona notícia per a la ciutat” aquesta davallada. “Hem actuat d’acord amb la llei, pensant en l’interès general, l’accés a l’habitatge i els veïnats”, va insistir.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF