Societat 21/04/2019

El TSJIB avala la prohibició de la pesca submarina a la reserva del Llevant

En dos anys s'han duplicat les espècies de peixos vulnerables, segons Medi Ambient

Anna Schnabel
2 min
Imatge d'arxiu d'un banc de peixos / richcarey

PalmaEl Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) avala la prohibició de la pesca submarina de la reserva del Llevant mallorquí. En una sentència del 26 de març, la Sala Contenciosa Administrativa desestima el recurs de l'entitat International Forum for Sustainable Underwater Activities (IFSUA), que aglutina clubs, federacions i associacions dedicades a la pesca submarina, contra un decret llei del Govern en vigor des del 18 de desembre del 2016 i que posava fi a la possibilitat -amb certes restriccions- de practicar-hi aquesta activitat.

L'entitat IFSUA interposà un recurs contra la Conselleria de Medi Ambient i la Llonja demanant la nul·litat de la normativa i, de manera subsidiària, una modificació del decret. Considerava, per exemple, que "vulnerava el principi d'igualtat" en prohibir- la pesca subaquàtica i, en canvi, permetre la pesca marítima professional i recreativa des de terra ferma o des de dalt d'una barca.

L'alt tribunal autonòmic, però, creu que Medi Ambient va justificar de manera correcta la prohibició de la pesca submarina a la reserva del Llevant. A l'informe que recollia els seus arguments, la Conselleria exposava que la subaquàtica era la modalitat de pesca amb més captures al dia, que arribaven fins als 2,7 quilos diaris per pescador. El document afirmava, a més, que fins al 66% dels peixos capturats pertanyien a espècies considerades vulnerables: dels 286 exemplars, 189 eren sards, escorballs, déntols, anfossos i cap-roigs, segons van declarar els pescadors aquell any. Una proporció que podia tenir "conseqüències per al conjunt de l’ecosistema litoral”.

El TSJIB també esmenta una sentència de l’Audiència Nacional, amb data del 7 de març del 2012, que ja avalava la prohibició de la pesca submarina a les aigües exteriors a la reserva del Llevant de Mallorca. Hi indicava que aquesta “era una pràctica incompatible amb la regeneració dels recursos pesquers objecte de la reserva”.

De fet, els resultats del primer recompte de peixos que va dur a terme el Govern després del decret va evidenciar "l’encert d’haver endurit les condicions", segons una nota de premsa de Medi Ambient del 14 de febrer: "En només dos anys, gairebé s’ha duplicat la població d’espècies vulnerables en aquesta àrea".

Tres recursos més, pendents de la Justícia

No és l'única vegada que l'entitat IFSUA impugna la decisió de prohibir el seu 'hobbie' a les zones sensibles del litoral de l'Arxipèlag. Després d'impedir la pesca subaquàtica a la reserva marina del Llevant, Medi Ambient declarà tres reserves marines més -a l'illa de l'Aire, a Menorca; a la Punta de la Creu, a Formentera; i a Tagomago, a Eivissa. La mateixa associació va recórrer, una per una, les normatives. Per tant, és previsible que la Sala Contenciosa Administrativa del TSJIB segueixi el mateix criteri d'aquesta primera sentència que, amb tot, no és ferma i es pot recórrer davant el Tribunal Suprem.

stats