El Suprem condemna Jaume Matas a tornar 1,2 milions d'euros per l'òpera de Calatrava

El tribunal sentencia l'expresident de les Balears a pagar al Govern la quantitat que va gastar pel projecte, que mai no es va fer

El Tribunal Suprem ha condemnat l'expresident del Govern balear Jaume Matas a set mesos de presó i una multa de 211.000 euros per l'encàrrec a l'arquitecte Santiago Calatrava del disseny d'un centre dedicat a l'òpera que s'havia de fer a la badia de Palma. Tot això se suma al pagament de 1,2 milions d'euros al Govern que ja li va imposar l'Audiència de Palma i que l'alt tribunal ha confirmat. L'imponent edifici, que s'havia de construir guanyant terreny a la mar com es pot veure al vídeo, no es va ni començar, però tot i això només el projecte ja va costar 1,2 milions d'euros a la comunitat autònoma. Ara el tribunal confirma la condemna Matas a tornar aquesta quantitat a l'Executiu. La sentència, que declara culpable l'expresident de prevaricació i tràfic d'influències, deixa clar que ni l'Administració ni els ciutadans s'han de fer càrrec d'aquesta despesa. A més, també li imposa 10 anys d'inhabilitació per a càrrec públic pel delicte de prevaricació. 

L’alt tribunal desestima el recurs de Matas, però estima parcialment el de la Fiscalia i corregeix la sentència de l’Audiència de Palma. D'aquesta manera, confirma que l'expresident va prevaricar però li afegeix el delicte de tràfic d’influències del qual el tribunal provincial l’havia absolt. El Suprem entén que Matas sí que és culpable d'aquest delicte perquè va reclamar al conseller d'Educació que fes la proposta del Consell de Govern per fer possible la contractació de Calatrava, que segons el tribunal ja s'havia acordat prèviament de manera verbal i unilateral amb l'arquitecte.

A més, el Suprem considera, a diferència de l'Audiència, que Matas va cercar un benefici electoral o polític, encara que sense contingut econòmic. També destaca que va idear la contractació de Calatrava amb l'objectiu d'obtenir més vots amb vista als comicis autonòmics del 27 de maig del 2007. La sentència subratlla que va ser amb aquesta intenció que Matas va presentar públicament el projecte. També destaca que les arques públiques n'assumiren el cost, i no el partit polític: "Ja que totes aquestes quantitats varen ser efectivament abonades, ha d'entendre's que el benefici econòmic va ser totalment obtingut", afegeix la sentència.

Per altra banda, la Sala confirma el delicte de prevaricació per que Matas es va botar la legalitat: "El contracte es va efectuar verbalment i de manera directa amb el professional [...] sense acudir al procediment negociat sense publicitat". A més, també assenyala que el preu del projecte, de 1.200.000 euros, "s'acordà directament entre Matas i el senyor Calatrava", apunta el tribunal. Argumenta, a més, que la Comunitat Autònoma va pagar amb aquest import "els interessos electorals" de Matas sense ni tan sols adquirir la propietat intel·lectual del projecte, que, d'acord amb el contracte, es mantenia en poder de Calatrava. 

EDICIÓ PAPER 23/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF