Stop Desnonaments arriba a un acord amb l'Ibavi per al cas de Manuela Pujol

El director general d'Habitatge, Eduard Vila, assegura que l'afectada no va aportar la documentació requerida fins aquest dilluns

Manuela Pujol té 45 anys i viu, des del 2005, en un habitatge de l'Ibavi ubicat just damunt els estudis d'IB3 Ràdio, al carrer de Manuel Azaña, número 7A. Després de tres mesos de lluita i de negociacions amb el mateix Institut Balear d'Habitatge, i assessorada per la plataforma Antidesnonaments, ha aconseguit un acord per evitar el desnonament que havia de fer-se efectiu aquest dilluns.

"Des del 2013 vaig començar a tenir molts problemes per trobar feina, vaig enllaçar contractes molt precaris i no podia fer front al lloguer dels 400 euros que em demanaven", assegura. Però segons la plataforma Stop Desnonaments, Manuela es podria haver acollit a un protocol de l'Ibavi d'acord amb el qual aquest ha d'adequar els lloguers a les rendes i a la situació econòmica dels seus llogaters. Segons Joan Segura, portaveu de la plataforma, l'Ibavi no va informar Manuela dels seus drets i aquesta va acumular retards en el pagament i un deute que va arribar als 17.000 euros.

"Ningú no va dir-me que tenia dret a una anul·lació o una reducció de quota i el deute va anar augmentant. Però aquest deute no és real perquè respon a una mala praxi de la treballadora social, que no em va informar adequadament", explica l'afectada.

En canvi, el director general d'Habitatge, Eduard Vila, assegura que el 2015 l'institut va oferir-li un reajustament del lloguer. Perquè aquest es fes efectiu, Manuela havia d'aportar un seguit de documents, entre els quals hi havia l'informe de la vida laboral i les declaracions de l'IRPF. "Sense aquests papers no podíem oferir-li una reducció del lloguer però, fins aquest dilluns no ens els va dur", declara Vila.

Sigui com sigui, Manuela i l'Ibavi han arribat a un acord segons el qual aquest s'ha compromès a anul·lar el desnonament i a rebaixar el lloguer de Pujol per poder oferir-li un lloguer social, que podria rondar els 100 euros. D'aquesta manera, l'afectada passarà de destinar un 79% dels seus ingressos al lloguer, més la quota del deute, que suposava un total de 560 euros mensuals, a destinar un 30% dels seus ingressos a aquest concepte.

D'altra banda, s'ha suspès el cobrament del deute durant un any, amb ampliacions revisables que dependran de l'evolució de la situació econòmica de Manuela Pujol. A canvi, l'afectada s'ha compromès a canviar-se a un altre pis propietat de l'Ibavi, a Palma, d'una sola habitació.

Manuela assegura que a 45 anys és molt difícil trobar feina i que, fins ara, només ha aconseguit contractes de substitucions de baixa, amb sous molt baixos.

Stop Desnonaments assegura que col·laborarà amb l'administració per fer-li saber les males praxis dels propietaris d'habitatges de protecció oficial que actuen amb ànim de lucre. Així mateix, la plataforma ha demanat a l'Ibavi que millori i apliqui correctament els seus protocols per complir la funció d'accés a l'habitatge.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF