MEDI AMBIENT

El xibiu de Son Serra de Marina podria envair territori d’Artà

L’Ajuntament presenta al·legacions al projecte per aclarir la partió entre municipis

Un dels xibius i les instal·lacions complementàries que l’Ajuntament de Santa Margalida projecta a la platja de Son Serra de Marina podrien ocupar territori artanenc. L’Ajuntament d’Artà ha acordat presentar al·legacions davant la Demarcació de Costes perquè aclareixi la partió entre els dos municipis. Si el projecte entràs dins el terreny del poble veí, s’hauria de modificar.

Els dos municipis estan separats pel torrent de na Borges, que no sempre desemboca allà mateix. “Ho hem consultat amb els tècnics i, comparant ortofotos des de 1956, veim que el llit del torrent canvia”, indicà ahir el regidor artanenc Manolo Galan (PSOE).

Mapes contradictoris

Segons el visor de dades geogràfiques del Consell de Mallorca (Idemallorca), pràcticament totes les instal·lacions projectades ocuparien territori artanenc: tant les gandules i para-sols com el xibiu amb terrassa inclosa o la passarel·la. El mapa del cadastre, però, no ho indica així.

Representants dels dos consistoris anaren ahir fins a la platja per valorar la situació sobre el terreny. Joan Monjo (Convergència-El Pi), el regidor viler impulsor del projecte, es va contradir amb els seus homòlegs i negà que la trobada respongués al conflicte pel xibiu. “Fa quatre mesos els dos ajuntaments acordàrem aclarir on és la partió”, digué. També es mostrà convençut que les instal·lacions estan projectades integralment dins territori viler. Per la seva banda, el batle d’Artà, Tolo Gili (El Pi), va voler deixar clar que l’al·legació no significa una oposició al projecte: “Respectam el que faci Santa Margalida en el seu territori”, indicà. Els dos ajuntaments contractaran tècnics per aclarir el traçat de la partió.

Cal recordar que la posició del Consistori artanenc ha estat contrària a la instal·lació de bars a la serva part de platja, coneguda amb el nom de sa Canova. L’any passat, va rebutjar una iniciativa privada per explotar-hi un xibiu. En el cas de Santa Margalida, en canvi, l’impulsor és el mateix Ajuntament, que després trauria a concurs la gestió de les instal·lacions.

L’altre xibiu

El projecte que el Consistori va enviar a la Demarcació de Costes per demanar permís per a la seva instal·lació inclou un altre xibiu. Aquest estaria dins un solar privat devora la platja petita, que encara conserva el seu caràcter familiar. Aquest bar també ha provocat la mobilització veïnal en contra.

Monjo indicà que aquest segon projecte està dins la sol·licitud del Consistori “per error”. Pel que fa al de la platja grossa, el defensa amb l’argument que mantenir-lo és deficitari. El Consistori ja explota les platges urbanes de Can Picafort i Son Bauló i té els comptes sanejats, amb un deute zero.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF