El nou Son Dureta quedarà integrat en el bosc de Bellver per atendre 542 pacients crònics

El projecte guanyador preveu la conservació de l'edifici semicircular, de 300 llits, i la construcció d'un de nou, de 242 places

El projecte guanyador per construir el nou complex  sociosanitari  de Son  Dureta  integrarà bona part de les edificacions en el bosc de Bellver, fet que permetrà atendre els 542 pacients crònics de mitjana i llarga estada en unes instal·lacions que volen recuperar el patrimoni natural de la zona per als veïns i oferir una atenció especialitzada principalment a les persones grans. Els autors del projecte són tres gabinets d'arquitectura: Maria Nicolau  Planas , Rafael de  la Hoz  i  Miguel   Ángel   Mirones  Morales, aquest darrer de  Ghesa   Ingeniería   y   Tecnología .

Està previst que les obres de demolició es duguin a terme a partir del 2019 i que s'iniciï al mateix temps la licitació de la construcció del centre perquè es pugui començar  el 2020 .

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha indicat durant la presentació de la proposta guanyadora que "destaca per la seva qualitat arquitectònica, l'ampliació de la zona verda, la inclusió de criteris de sostenibilitat i integració en l'entorn natural del bosc de Bellver. Connecta el barri amb el bosc i projecta espais pels quals els ciutadans, pacients i familiars podran passejar, entrant en contacte amb la natura i el patrimoni de Ciutat".

La presidenta del Govern, acompanyada per la vicepresidenta, Bel Busquets, i la consellera de Salut,  Patricia  Gómez, ha fet aquestes declaracions aquest dimarts durant l'acte de presentació del projecte guanyador del concurs d'idees de Son  Dureta , en el qual s'han donat a conèixer els plànols i la maqueta del nou complex.

El projecte permetrà mantenir l'edifici  semicircular  que ha caracteritzat el centre des de la seva construcció als anys 50. Segons la consellera de Salut, Patrícia Gómez, el nou centre serà capdavanter en l'atenció als  malalts  crònics i segurament  servirà  de model a altres comunitats autònomes i països.

"El nou centre permetrà als  malalts  crònics  estades  des de trenta dies fins a tres mesos de mitjana, durant les quals rebran tractaments i cures adreçats especialment a l'estabilització de la malaltia, la rehabilitació i la recuperació de la seva autonomia personal. S'oferiran tot un conjunt de serveis especialment adreçats a persones amb malalties cròniques diagnosticades que no requereixen tractaments invasius ni alta tecnologia, sinó que obtenen més benefici de cures i serveis de rehabilitació i estimulació cognitiva que els permetin recuperar autonomia personal i qualitat de vida", expliquen des del Govern.

Pine   Life

La proposta guanyadora, anomenada  Pine   Life , és la que millor resol, segons el Govern, la relació dels espais exteriors amb l'entorn, és a dir, amb una implantació ambiental i paisatgística equilibrada i adequada als edificis, l'entorn urbà i el bosc de Bellver. Així ho ha valorat el jurat, que ha donat a conèixer el projecte guanyador del concurs d'idees del nou complex. El concurs d'idees per seleccionar el projecte arquitectònic va sortir a licitació per un valor estimat de 4.185.972 euros.

El projecte s'iniciarà una vegada hagi finalitzat la fase de demolició dels antics edificis de consultes externes, el maternoinfantil i l'espai on s'ubicaven les cuines, així com l'adequació del solar. Després es preveuen dues grans fases d'obres: la primera comprèn la construcció de l'edifici B i el seu entorn d'urbanització i la segona consisteix en la reconstrucció i rehabilitació de l'antic edifici del pavelló A, la construcció d'altres edificis annexos i la creació d'un pas subterrani que connectarà les dues infraestructures. Es calcula que la duració aproximada per a l'execució de les obres serà de 18 mesos per a cadascuna de les fases.

Passadissos  de vidre

Jacobo   Ordas , del  gabinet  de Rafael de  la Hoz, ha explicat que el  complex   tindrà  dues cares ben diferenciades. L' accessible  des del carrer d'Andrea Dòria, que constarà principalment dels edificis administratius d'atenció als usuaris, i la part més residencial, més vinculada als patis i al bosc de Bellver.

"El futur edifici B estarà format per tres volums de dimensions similars units mitjançant uns passadissos de vidre que permetran la transparència visual cap al bosc de Bellver. Els espais verds prevists en el projecte guanyador aconsegueixen un efecte de prolongació del bosc fins al carrer d'Andrea  Dòria  i la rotonda superior, i generen espais exteriors de gran riquesa ambiental i en contacte amb la natura tant per als usuaris del nou Son  Dureta  com per a la resta dels ciutadans. Aquest edifici, que s'adapta als criteris d'implantació consensuats per les diferents administracions, estarà connectat amb el pavelló A per mitjà d'un pas subterrani", expliquen des del Govern.

Segons ha valorat el jurat,  Pine   Life  aconsegueix harmonitzar l'edifici semicircular de l'antic complex amb les noves edificacions previstes als pavellons A i B. Es recupera la volumetria original de l'edifici, s'eliminen els afegits que s'hi varen construir amb el temps i se'n recupera la forma corba original. Els tres volums de què consta l'àrea de l'edifici A estan connectats entre si mitjançant passadissos de vidre, que és la mateixa solució utilitzada per a l'edifici B.

El projecte proposa aprofitar al màxim la il·luminació natural gràcies a l'orientació sud i l'artificial, amb la utilització de plaques solars i punts de llum LED.  També  es reaprofitarà l'aigua.

Edifici A: 300 llits

L'edifici semicircular (A) tindrà una superfície aproximada de 33.000 metres quadrats i un cost estimat de 50 milions d'euros, i inclourà un centre de mitjana estada amb 300 llits en habitacions dobles d'ús individual amb bany adaptat. A més, la unitat d'hospitalització tindrà una sala per a pacients i familiars.

L'edifici estarà destinat a la convalescència de pacients, generalment amb malalties cròniques, que necessiten tractament, cures i/o rehabilitació en un centre de mitjana estada com a conseqüència d'una descompensació o bé després d'una intervenció traumatològica o perquè requereixen les atencions del servei de neurorehabilitació.

També està previst atendre-hi pacients amb malalties respiratòries cròniques avançades que hagin patit una descompensació i necessitin cures o rehabilitació en un centre de mitjana estada i pacients crònics i/o oncològics que requereixin ingrés per controlar els símptomes.

Així mateix, l'edifici contindrà un hospital de dia; la Unitat de Demència amb Trastorn de Conducta, per a pacients amb demència associada a patologies com Parkinson o la malaltia de Huntington, que necessitin ingrés per a control de la malaltia; la Fundació Banc de Sang i Teixits, i un espai destinat a les associacions i altres serveis.

Edifici B: 242 llits

Pel que fa a l'edifici B, de nova construcció, tindrà una superfície de 35.000 metres quadrats i un cost estimat de 55 milions d'euros, i inclourà un centre de cures especials de llarga estada per a persones amb malalties cròniques i dependència elevada que necessitin ser ingressades per rebre cures complexes continuades que no poden ser proporcionades al domicili.

Disposarà de 242 llits amb dimensions i comoditats adequades per als pacients i familiars, d'acord amb l'estada mitjana, que oscil·la entre dos i tres mesos. Les unitats d'hospitalització seran d'habitacions dobles amb ús individual i bany adaptat, i cada unitat tindrà una sala comuna per a pacients i familiars.

També hi haurà una unitat d'estimulació cognitiva; una àrea ambulatòria amb consultes externes per a valoració integral, tractament i cures; un espai de rehabilitació, i un hospital de dia avaluador i terapèutic per a pacients amb problemes de mobilitat i/o autonomia amb potencial de millora que es puguin beneficiar d'una atenció ambulatòria que doni prioritat a la recuperació funcional.

A més dels recursos destinats a atendre les necessitats de les persones amb malalties cròniques, el projecte inclou, dins l'edifici B, un centre de salut, que atendrà una població estimada de 20.000 persones, i un  SUAP  (Servei d'Urgències d'Atenció Primària), que donarà assistència a 120.000 persones.

EDICIÓ PAPER 17/11/2018

Consultar aquesta edició en PDF