Societat 19/06/2013

Baixa el cabal dels rius i els veïns de la Vall d'Aran esperen tornar a la normalitat aquest dimecres

Matí sense pluja al Pirineu de Lleida, però a la tarda tornarà a augmentar el risc de xàfecs sobtats. Uns 1.400 veïns continuen sense llum i 323 encara no poden tornar a casa seva. El transport públic i escolar continua suspès. Protecció Civil manté la fase d'emergència del pla Inuncat

Ara
3 min

BarcelonaEl cabal dels rius ha baixat lleugerament durant la nit i els veïns de la Vall d'Aran esperen recuperar la normalitat al llarg d'aquest dimecres. Tanmateix, uns 1.300 veïns de diverses poblacions continuen sense llum, i els 323 veïns que ahir a la nit quedaven desallotjats encara no poden tornar a casa seva. El transport públic i escolar encara està suspès. Protecció Civil de la Generalitat manté la fase d'emergència del pla Inuncat.

Baixa el cabal dels rius, malgrat que segueixen sent alts

La nit ha portat sensibles millores al Pirineu de Lleida. Des de les 24.00 fins a les 8.00 h d'avui ja només han caigut quatre litres a Espot i a la Bonaigua, i 3 a Viella, sobretot durant la primera part de la nit. Tot i així, el nivell dels rius ha baixat poc, si bé és cert que ahir la Garona a Salardú va arribar a pics de nivell de 350 centímetres, una dada que aquest matí està per sota dels 200, però van ser pics sobretot produïts pel bloqueig d'arbres caiguts o elements que el riu arrossegava. A Viella, segons dades d'aforament d'Arantec, ahir al migdia el nivell va arribar a superar puntualment els 100 centímetres i avui es manté a l'entorn dels 60. Pel que fa a la Noguera Pallaresa, a la Guingueta d'Àneu, segons dades de la web de l'ACA, el nivell del riu és encara molt pròxim als 3 metres, una xifra poc inferior al pic de 320 centímetres que es va assolir ahir. La Noguera Ribagorçana va fregar els 300 centímetres ahir al Pont de Suert, mentre aquest matí està per sota dels 260.

En general continuen sent nivells encara molt alts, tot i que durant el matí es preveu que la situació es mantingui tranquil·la i sense pluja. Aquesta tarda i vespre, però, tornarà augmentar el risc de xàfecs, que tot i que seran molt més locals que ahir, podrien encara descarregar força aigua en poca estona en alguns indrets. Meteocat ja no té actiu cap avís de situació de perill per acumulació o intensitat de pluja. Difícilment hi haurà pluges de més de 30 litres per metre quadrat, però el nivell dels rius no permet rebaixar gaire l'alerta. Divendres continuarà el risc de xàfecs, però sempre seran ja pluges de poca estona. El cap de setmana el temps millorarà clarament.

323 veïns desallotjats o evacuats

Els 323 veïns que han hagut de passar la nit fora de les seves cases continuen sense poder-hi tornar, de moment.

Són 15 veïns a Viella, allotjats a l'Hotel Urogallo i Canejan; 27 a Bossòst; 179 a Arties, allotjades a la mateixa població a l'església i a l'hotel Edelweiss; 10 a Llavorsí; 9 a Espot, allotjades al càmping Bora de Parc; 25 al Pont de Claverol, i 55 a Les.

A Llavorsí hi ha 6 persones al nucli d'Aidí que s'hi han quedat per voluntat pròpia, però no corren perill. El problema és que queda tallada la via d'accés al nucli –pas per un pont i camí de derivació de la C-13 pK 145-146–. Hi ha vehicles de Mossos d'Esquadra per la zona.

1.400 abonats sense llum

Un total de 1.413 abonats de les poblacions de la Vall d'Aran segueixen sense subministrament elèctric a conseqüència de les inundacions que s'estan patint a la zona aquest des d'aquest dimarts. Segons ha informat Protecció Civil, el gruix d'afectats es troba a Naut Aran, amb 1.290 abonats sense llum, i a Viella, amb 98. També n'hi ha tres a Bossòst, quatre a Vilamòs, setze a Arres i dos a Bausen. Els operaris d'Endesa treballen des de primera hora del matí per restablir el servei elèctric. La cap de Gestió d'Emergències de Protecció Civil ha valorat a primera hora la situació a la Vall d'Aran i ha explicat que comença a millorar perquè el cabal del riu Garona ha baixat lleugerament i, de mica en mica, es van restablint els serveis. Les comunicacions de telèfon fix i mòbils encara no estan restablertes i hi ha veïns que tampoc tenen aigua potable.

Carreteres tallades

Les carreteres que es mantenen tallades són la N-230 de Viella a França; la N-141 de Bossòst a la frontera francesa; la C-28 de Garòs a Gessa, i la C-28 de Viella a Arties.

A més, al Pallars Sobirà, on les inundacions ahir també van ser importants, no pot circular trànsit pesant entre Llavorsí i la Guingueta d'Àneu per la C-13, i a la L-500 es dóna pas alternatiu a Pont de Suert. La C-147 també està tallada d'Esterri d'Àneu a Isil i Alòs.

Ara cal esperar que baixi el nivell de l'aigua per començar a valorar l'estat de les estructures danyades, sobretot carreteres i ponts. Però també els habitatges que han estat desallotjats.

Suspès el transport escolar

No hi ha transport escolar a la Vall d'Aran avui. Les escoles, segons informa la Sindicatura General d'Aran, estan obertes només per acollir els nens que hi vagin. Al Pallars Sobirà s'ha suspès el transport que passa per les localitats de Llavorsí, Esterri, Rivera de Cardós i Alins. Hi ha 175 alumnes afectats de cinc centres escolars. El transport públic regular està suspès a tota la Vall d'Aran.

stats