Sindicats i patronals valoren de manera positiva les xifres d'ocupació tot i la caiguda del quart trimestre

Es continua destacant la necessitat de lluitar contra l'estacionalitat i la temporalitat

Les patronals  CAEB i PIMEM  i els sindicats CCOO i UGT valoren de manera positiva les dades d'ocupació i atur del 2018, que situen les Illes entre  les comunitats  que han obtingut més bons resultats, tot i que destaquen la important caiguda registrada el darrer semestre.

El sindicat UGT considera que els resultats són "positius però no òptims" i que posen en relleu les "febleses" d'un mercat de treball caracteritzat per l'estacionalitat, com reflecteix l'increment d'un 42% del nombre d'aturats del tercer al quart trimestre.

"El nostre arxipèlag continua sofrint l'aturada del final de la campanya turística, encara que aquesta ara arriba més tard gràcies a la prolongació de la temporada", ha indicat la secretària d'Acció Sindical d'UGT, Ana  Landero .

Les Illes varen liderar el 2018 la creació d'ocupació en tot l'Estat

CCOO posa també l'accent en l'augment brusc de la desocupació al final de la temporada turística, amb què l'any acabà amb 68.100 aturats, encara que assenyala també que aquesta xifra és un 9,29% menor que la del conjunt del 2017.

"Encara que sembla que anam en una bona direcció quant a la reducció del nombre d'aturats, la creació d'ocupació continua depenent de sectors amb una forta i perenne estacionalitat", indica el sindicat.

La Confederació d'Associacions Empresarials de Balears ( CAEB)  ha destacat que l'ocupació va augmentar l'any passat particularment entre els joves, amb un 17% de pujada, i entre els majors de 45 anys, amb un 9,1%, i l'atur va descendir més en el col·lectiu de llarga durada, amb una caiguda del 16,4%.

La presidenta de la patronal, Carmen Planas, ha explicat que "la continuïtat del procés de creació d'ocupació està beneficiant alguns dels col·lectius amb més dificultats d'accés al mercat laboral".

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca ( PIMEM) ha considerat que les dades de l' EPA  són, en general, positives, encara que també ha destacat l'"alta temporalitat" que posen de manifest les xifres comparatives entre el tercer i el quart trimestre.

No obstant això, el president de la federació de les pime, Jordi Mora, ha emfasitzat que "Balears s'ha situat al capdavant de les comunitats espanyoles que més creació d'ocupació han generat".

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF