Simón veu els territoris insulars "en una situació molt favorable" per començar el desconfinament

Segons els plans del Govern balear, la transició podria ser segmentada

El Ministeri de Sanitat creu que la pandèmia de coronavirus continua controlada a Espanya però alerta que encara hi ha perill de fer marxa enrere. Tot i això, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, considera que ja hi ha diverses autonomies, províncies i territoris, sobretot els insulars, "en una situació molt favorable" per començar a plantejar-se la fase de transició cap al desconfinament, segons l'agència Efe.

Tot i la lleugera remuntada del nombre de morts per covid-19 (331) comunicat aquest matí, Espanya ja ha superat els 100.000 curats i la xifra de nous diagnosticats es manté pràcticament estable (1.831). "Tenim una epidèmia que s'està controlant progressivament i aquestes bones dades s'havien de notar en una millora de les condicions de la població", ha dit Simón aquest dilluns en referència a la sortida dels nins menors de 14 anys permesa des de diumenge. Simón, amb tot, també ha alertat les famílies després d'algunes aglomeracions detectades en les passejades amb nins i ha avisat que si no es compleixen les indicacions el desconfinament s'alentirà.

El Govern balear ja es plantejava un desconfinament segmentat per illes en funció de l'evolució de la pandèmia del coronavirus a cada territori de l'Arxipèlag, segons va avançar divendres l'ARA Balears. L'Estat serà l'encarregat de fixar el marc general del desconfinament a tots els territoris, però Pedro Sánchez ja es va mostrar partidari de tenir en compte les particularitats dels territoris a la reunió de diumenge passat amb els presidents autonòmics. Fonts de l'Executiu diuen que caldrà analitzar si dins les comunitats el desconfinament pot ser encara més segmentat i que a l'Arxipèlag es podrien aplicar mesures diferenciades per illes.

A hores d'ara, el Govern ha format dos grups de treball per dur a terme el desconfinament a les Balears. El primer se centra en els aspectes tècnics, sanitaris i epidemiològics, i està coordinat per l'epidemiòleg menorquí Maties Torrent, qui també representa les Illes en el grup d'experts que assessora el govern espanyol per al procés de desconfinament. Aquest grup ha estat l'encarregat d'elaborar l'esborrany que la Conselleria de Salut va enviar dilluns al Ministeri de Sanitat.

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF