La Conselleria de Serveis Socials paga més d'un milió d'euros als afectats per la torrentada del 9 d'octubre

La consellera Fina Santiago ha anunciat que els ingressos es faran aquest mateix dilluns

La Conselleria de Serveis Socials del Govern començarà a ingressar aquest mateix dilluns els ajuts socials d'emergència per als municipis del Llevant de Mallorca afectats per la torrentada del passat 9 d'octubre. Fina Santiago ha anunciat que s'ha concedit un total d'1.066.000 d'euros, que estan repartits en 311 habitatges i abasten 750 persones dels municipis de Sant Llorenç, Artà i Capdepera. 

Aquests ajuts arriben després de les valoracions que es varen dur a terme entre el 12 i el 14 d'octubre gràcies a la feina d'un equip de 34 persones, format per 32 treballadors socials i 2 tècnics d'integració social. Els doblers estan destinats als estris dels habitatges habituals, i la seva dotació té en compte si les cases han tingut una pèrdua general (s'ha concedit fins a un màxim de 5.500 euros) o parcial (amb un màxim de 4.000 euros). Geleres, forns, cuines, taules, cadires, sofàs, roba de casa, rentadores, llits, finestres, portes i pintura són els objectes que han estat considerats bàsics pel Govern per determinar els ajuts que rebran les famílies.

En total s'han visitat 600 habitatges i en rebran ajuda 311, dels quals 149 (48%) han partit una pèrdua general i 162 (52%), una pèrdua parcial. Les ordres de transferència es donaran aquest dilluns "perquè les famílies comencin a cobrar el més aviat possible", ha afirmat Santiago. L'ordre de pagament afecta 300 habitatges, perquè hi ha cinc famílies les dades bancàries de les quals són incorrectes i sis que es varen tramitar dies més tard. El termini per demanar els ajuts socials d'emergència finalitza el 15 de novembre.

D'entre les persones que rebran ajudes, 100 són més grans de 75 anys i 42 viuen totes soles. També hi ha 161 menors i 23 persones amb discapacitat o dependència. Entre dimecres 10 i dijous 11 d'octubre, la Conselleria de Serveis Socials contactà amb un total de 460 persones en règim de dependència, i també amb 10 que reben teleassistència.

Valoracions segons els municipis

Sant Llorenç és la localitat més afectada i la que rebrà més ajuts. En aquest municipi s'ha valorat un total de 244 habitatges, 124 amb pèrdua general i 120 amb pèrdua parcial. Els indrets més afectats del municipi han estat el passeig de les Brodadores, i els carrers d'Ordines, del Cardassar, de Gabriel Carrió, del Mossèn Galmés, de Sant Llorenç, Major, del Carrerillo, de Pardines, del Mar, de l'Església, de Lepant, de la Teulera i del Camp Rodó, entre d'altres.

A la Colònia de Sant Pere s'han fet 28 valoracions (4 de pèrdua general i 24 de pèrdua parcial), mentre que a Son Carrió s'han avaluat 24 habitatges (14 de pèrdua general i 10 de pèrdua parcial). A Canyamel s'han valorat 13 habitatges i a s'Illot, 3.

Servei psicològic

Una vegada finalitzades les tasques del servei psicològic d'emergències, trenta famílies requeriran un seguiment post emergència, sobretot en el cas d'aquelles que han patit pèrdues humanes.

"Vull posar en valor la feina que ha fet el Govern perquè la gent rebi allò més bàsic per sobreviure com abans millor", ha comentat Fina Santiago, que també ha volgut recordar que a partir d'aquest dilluns "es poden sol·licitar les altres ajudes que aprovà el Consell de Govern la setmana passada".

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF